Választási matek a nagy vízen túl: többen támogatják Trumpot, mint 2020 óta valaha

2024. július 25. 12:49

Hogyan hatott Biden leváltása Trump támogatóira? Harris szavazói mellette, vagy inkább Trump ellen voksolnak? Megmérték!

2024. július 25. 12:49
null

Fotó: Takayuki Fuchigami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

***

Alapos és tanulságos közvélemény-kutatást készíttetett a CNN, amiből, mit ad Isten, az derült ki, hogy Kamala Harris jelenlegi alelnök javított a népszerűségi indexén, mióta Joe Biden elnök visszalépett a jelöltségtől.

Mint írják, Trump országszerte 49 százalékos támogatottsággal rendelkezik a regisztrált szavazók körében, míg Harrisé 46 százalékos, ami, hangsúlyozzák, „mintavételi hibahatáron belül van”, és szorosabb, mint a leszakadó Biden és Trump között mért különbség volt – ez akkor 6 százalékpontnyi volt.

Ezt is ajánljuk a témában

A republikánusokkal szemben mindig kritikusabb CNN által megrendelt felmérésben elvileg ugyanazokat az embereket kérdezték, szóval valós preferenciaváltozásnak is betudható a változás.

Mindenesetre a kutatás úgy találta, hogy

  • a választók széles körben támogatják Bident a visszalépésben és abban is, hogy befejezze a ciklusát
  • nagyon lelkesednek Harrisért és összezárnak mögötte.

A lényeg:

a Bident támogatók 95 százaléka kitartott Harris mellett, míg a Trumpot támogatók 92 százaléka maradt a volt elnök mellett.

A Biden és Trump között dönteni nem tudók 30 százaléka ezúttal Harris, 27 százaléka Trump irányába dőlt.

S a részletek: Harris támogatóinak fele tényleg Harrist támogatja, és nem Trumpot utálja – ami drámai változás Bidenhez képest, akinél ez még csak 37 százalékos volt.

Trump saját bázisa ugyanakkor ennél jóval erősebb: 74 százalékuk szavaz inkább rá, és csak a maradék szavaz rá azért, hogy ne Harris legyen – ez feltehetőleg a merénylettel függhet össze, hiszen előtte ez az arány még 66 százalékos volt.

Mindemellett a közvélemény-kutatás szerint Trump kedvező besorolása 43%-ig ketyeg, ami magasabb, mint 2020 óta bármikor a CNN közvélemény-kutatása szerint.

S hogy ki kikre támaszkodhat? Trump a diplomával nem rendelkező fehér szavazók kedvence, támogatja őt a férfiak többsége is – Harris onnan gyűjthet plusz voksokat, akik demokrata beállítottságúak, viszont elégedetlenek voltak a Biden-kormányzattal: a 45 évnél fiatalabbak 43 százaléka Harris mellett van inkább, mint Trump ellen, ez Bidenél még alig 28 százalék volt.

Emellett a színesbőrű szavazók és a nők is jobban kedvelik Bidennél Harrist; ez a feketéknél, a hispánoknál is javított.

A demokrata szavazóknak pozitív a véleménye Harrisról, mintegy 76 százalékuk támogatja a jelölését.

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­t­­é­­­k­­­e­l­­­d­ ­­­a­­ ­s­­z­­e­­­x­i­­­ ­­p­u­­­n­c­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
files32
2024. július 25. 20:54
Mint Tarlósnak.
patriota-0
2024. július 25. 19:17
Az élők! És ha a halottakat is számolják?
figyelő4322
2024. július 25. 18:57
Most olvastam a hírt: Barack Óbama, aki eddig nem állt ki nyíltan Kanalas Maris támogatására, most úgy döntött, hogy mégis megteszi ezt. Tehát támogatni fogja az új, szuper- intelligens elnökjelöltet! 🤨 Vannak vélemények/ találgatások, hogy titokban megegyeztek: Maris a Barack párját, Michelle-t fogja maga mellé venni alelnök- jelöltnek... Hamarosan kiderül, hogy igaz-e a...pletyka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!