Felmérés: még kilencmillió potenciális merénylője lehet Trumpnak

2024. július 16. 18:58

A volt elnökkel nem szimpatizálók kapcsán közölt felmérést egy amerikai egyetem, durva, amit találtak.

2024. július 16. 18:58
Day 1 - Republican Party presidential nominating convention

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

A Chicagói Egyetem CPOST (Chicago Project on Security and Threats) 2024. júniusi felmérése riasztó adatokat tárt fel az amerikai politikai erőszak támogatottságáról. A kutatást az oktatási intézmény NORC (National Opinion Research Center) részlege végezte, amely az országos reprezentatív minták alapján a legmagasabb színvonalú felméréseket végzi.

A felmérés célja az amerikai politikai erőszak támogatottságának megértése volt, különösen a közelgő 2024-es választások kontextusában. 

Az adatok gyűjtése 2024. június 20. és 24. között zajlott, és a minta nagysága 2,061 fő volt, 2,97 százalékos hibahatárral.

Az eredmények egyértelműen megmutatják, hogy az amerikai társadalom egy jelentős része indokoltnak tartja az erőszak alkalmazását politikai célok elérése érdekében. Különösen figyelemre méltó, hogy többen támogatják az erőszakot Donald Trump elnökké válásának megakadályozására (26 millió fő, azaz a felnőtt lakosság 10 százaléka), mint azok, akik az erőszakot Trump elnöki pozícióba való visszahelyezésére indokoltnak tartják (18 millió fő, azaz 6,9 százalék).

Az adatok szerint mind Joe Biden, mind Donald Trump jelentős veszélyforrásként vannak számontartva a politikai erőszak szempontjából. 

Mindkét politikai oldal támogatói között jelentős azok aránya, akik úgy vélik, hogy az erőszak elfogadható eszköz a hatalom megtartására vagy megszerzésére.

A felmérésből kiderül, hogy Biden és Trump támogatói között is sokan gondolják úgy, hogy a politikai céljaik eléréséhez szükség van erőszakra. A demográfiai adatok elemzése során kiderült, hogy azok, akik támogatják az erőszakot, gyakran katonai tapasztalattal rendelkeznek, fegyvert birtokolnak, vagy internetes szervező eszközökhöz férnek hozzá. Ezek az egyének aktívak, veszélyesek és jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek.

Ezt is ajánljuk a témában

A kutatás vezetője, Robert Pape professzor szerint ezek az eredmények nagy aggodalomra adnak okot az amerikai demokrácia jövője szempontjából. „Az, hogy ilyen sokan tartják indokoltnak az erőszakot politikai célok elérése érdekében, komoly veszélyt jelent a demokratikus intézményekre és a társadalmi stabilitásra” – nyilatkozta Pape.

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000032
2024. augusztus 23. 15:10
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­­é­­k­­­e­­l­­­d­­­ ­a­ ­­­s­z­­­e­­x­­i­­­ ­­­p­­u­n­­c­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Aerion
2024. július 18. 12:23
Nagyon okos a moslék, hogy még arra se jönnek rá maguktól, hogy a merénylő azért volt regisztrált republikánus szavazó, hogy szabadon bemehessen a republikánus politikai rendezvényekre, és lehetőség szerint lelője az elnökjelöltet, meg akit még lehet.
Spiritmonger
2024. július 16. 23:49
Jól jönne a világnak egy USA polgárháború. A Trump pártján lévő államokban van az élelmiszertermelés, ott vannak a bányák, ott az olaj, ott az ipar, a dolgozó emberek, a katonai bázisok. A demokratapárti államokban ott van a genderideológia, a libernyákoskodás, a kontrollálatlan bevándorlás, az iszlám térnyerése, a sok drogos és léhűtő. A keleti és a nyugati parti demokrata államok életképtelenek a trumpista államok nélkül, itt az ideje kipróbálni, hogy mire mennek a sok haszontalan fingreszelővel, innovatívval és kreatívval.
cutcopy
2024. július 16. 22:24
Jól dolgozott a demokra gyűlöletkampány..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!