Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Elemző: Orbán alaposan felkavarta a brüsszeli állóvizet, sokan máris félnek a kezdeményezésétől

2024. július 04. 10:16

A formálódó frakcióba akár nagy nevek is csatlakozhatnak.

2024. július 04. 10:16
null

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, fotó: Fischer Zoltán

Kiszelly Zoltán politológus volt a Hír TV Napi aktuális című műsorának vendége. Az elemző szerint az életünket három dolog határozza meg, ezek közül az egyik a matematika, s Orbánék új EP-frakciója esetében a matematika szabályait érdemes alkalmaznunk.  

A szakértő szerint az Orbánék által életre hívott formáció teljesen felkavarta a brüsszeli állóvizet, és egyfajta gravitációs vonzás is kialakult a formálódó frakció körül. 

Emlékeztetett: az alapító pártokon kívül azóta már a portugál Chega is belépett, és szakértők szerint a lengyel PiS-en kívül várhatóan a Dán Néppárt, a belga Flamand Érdek és az Észt Konzervatív Néppárt is nagy valószínűséggel belép majd az új szövetségbe.

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy nevek is csatlakozhatnak

A Bloomberg arról ír, hogy előbb-utóbb akár olyan nagy nevek is csatlakozhatnak majd az új szövetséghez, mint Le Penék. „Amennyiben az ID-ből túl sokan lépnek át az új frakcióba, és a résztvevő tagországok száma hét alá csökken, akkor elképzelhető, hogy Le Pennek sem lesz más választása” – fogalmazott ennek kapcsán Kiszelly Zoltán.

A szakértő szerint nagy mozgás van most Brüsszelben. Úgy véli, Meloni és Le Pen egyelőre nem tudják biztosan, hogy pártcsaládjaikból hányan fognak majd kilépni – és csatlakozni Orbánékhoz –, ezért próbálják egyre jobban eltolni a frakciók bejelentésének határidejét.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiszelly szerint Orbánék frakcióalakítása azért volt rendkívül fontos, mert a függetlenek között – ahol a Néppártból való távozásuk óta voltak – kevés jogosítványuk volt az igényeiket és az érdekeiket képviselni, illetve a parlament pozícióinak elosztásánál is fontos, hogy az egyes frakcióknak hány képviselője van.

Ez egy mesterterv, amit Orbán Viktor most bemutat,

hiszen a Néppárt egy csiki-csukira számított, miután nem veszítettek képviselőket, sőt pár új párt csatlakozásával még növekedni is tudtak. Arra számítottak, hogy bizonyos kérdésekben az EPP-től jobbra, bizonyos ügyekben pedig a tőlük balra elhjelezkedő frakciókkal egyezkednek majd” – magyarázta a szakértő.

Blokkoló egyharmad

Kiszelly szerint Brüsszelben azért félnek Orbánék kezdeményezésétől, mert ha összeadjuk ezeket a szuverenista, patrióta, európai realista, nemzetállamokban hívő erőket, akkor kijön a blokkoló egyharmad, 

amivel a jövőben meg tudják akadályozni a kétharmados döntéseket.

Azt látjuk, hogy az az alternatíva, amit Magyarországon a Fidesz – a magyar emberek többségének támogatásával – képvisel, már nagyon sok kérdésben Európában is egy többségi álláspont. És ha ezt a törekvést egy frakcióval is meg lehet jeleníteni, akkor a nyugati emberek is azt láthatják majd, hogy ez az irány is egy valós alternatíva” – fejtette ki a szakértő. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­k­­­e­l­d­ ­­­a­­­ ­s­z­­e­­x­i­­­ ­­­p­­­u­­n­c­­­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Akitlosz
2024. július 04. 16:50
Akár. Az a hír, hogy akár?
Pelso j.
2024. július 04. 14:52
Ugyan, zolika. A primitív politikai haknizás meg az általatok hozzáadott olcsó, kínos körítés semmit sem kavart fel. Majd írjál, ha az EP-ben a 3,3 százalékotok felmegy ötvenre.
Patika
2024. július 04. 13:53
Sima ügy.: Viktor az ellen-vektor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!