Botrány a német külügyminisztériumban: ellenőrzés nélkül engedték be ezresével a migránsokat

2024. július 31. 16:56

Oknyomozó újságírók leleplezték, hogy mindenféle ellenőrzés nélkül engedték be a migránsokat Németországba.

2024. július 31. 16:56
Foreign Minister Baerbock's summer tour

Nyitókép: Bodo Schackow / AFP

 

A német külügyminisztériumot érintő vízumügy egyre nagyobb hullámokat vet. 

Az Annalena Baerbock vezette minisztérium ellen komoly vádak merültek fel, miszerint biztonsági aggodalmak ellenére is engedélyeztek belépéseket Németországba.

Az ügy hátterében a Cicero 2023 februárja óta tartó oknyomozása áll, amely súlyos visszaéléseket tárt fel a vízumkiadási folyamatban.

Ezt is ajánljuk a témában

Annalena Baerbock külügyminiszter nemrég egy nyilvános eseményen került szembe a Cicero által feltárt vádakkal. Amikor egy újságíró a vízumügy részleteiről kérdezte, Baerbock kitérően válaszolt, és a biztonsági vizsgálatok fontosságát hangsúlyozta. Ez azonban ellentmondásos, hiszen a miniszter korábban hónapokig blokkolta ezeknek az a biztonsági ellenőrzések a használatát, ami miatt a belügyminisztériummal is konfliktusba került.

A vizsgálatok során kiderült, hogy Baerbock minisztériuma több esetben is hiányos, érvénytelen vagy hamisított okmányokkal rendelkező kérelmezőknek adott ki vízumot. Különösen egy állítólag afganisztáni származású, de valószínűleg pakisztáni ügynökökből álló család esete váltott ki nagy visszhangot. Az ügy arra világított rá, hogy a biztonsági ellenőrzések hiánya komoly veszélyt jelenthet Németország belső biztonságára.

Baerbockot azzal vádolják, hogy a migránsok érdekeit a német állampolgárok biztonsága elé helyezte.

A külügyminisztérium több munkatársa ellen is vizsgálat folyik, mert a vádak szerint tudatosan figyelmen kívül hagyták a biztonsági protokollokat. Az esetek között olyan is van, amikor a berlini központ utasítására hamisított okmányokkal rendelkező kérelmezőknek is kiadtak vízumot.

A botrány hatására a német kormány ideiglenesen felfüggesztette az afganisztáni befogadási programot. 

Baerbock csak a nyilvános nyomás hatására egyezett bele a biztonsági interjúk bevezetésébe.

Ezt megelőzően azonban a tárcája és a belügyminisztérium között komoly konfliktusok alakultak ki a szigorúbb biztonsági intézkedések szükségessége miatt.

Bár a külügyminisztérium állítja, hogy a vízumkiadási gyakorlatuk megfelel a jogszabályoknak, a legújabb fejlemények szerint a német nagykövetségeket olyan új előírásokra utasították, amelyek megkérdőjelezik a dokumentumok hitelességét. Ez a gyakorlat, amely lehetővé teszi, hogy érvényes okmányok hiányában alternatív igazolások alapján adjanak ki vízumokat, tovább növeli a biztonsági kockázatokat és újabb vitákat szít a német politikai színtéren.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. augusztus 01. 11:45
HAJRÁ, Mandiner! Hajrá, sexykitty-171
oberennsinnen49
2024. augusztus 01. 11:42
Ez a Bearbock még egy ólomdarabot sem érdemel, csak zsákba kötni, kivinni a tengerpartra és...
Palmimi85
2024. augusztus 01. 09:48
Honnan szalajtották ezt az eszement qurvát? Csak nem Amerikából? Mert Eurőpa ilyen aljas fürdősöket eddig nem produkált (kivéve Bundesmuttit és Ukrajna von der Liart)
bsm99
2024. augusztus 01. 07:38
2015 óta nyilvánvaló ez mindenkinek, akinek 70-esnél nagyobb az IQ-ja. Mire kellett ehhez oknyomozni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!