Bangladesi tüntetések: új bírósági döntés született a kvótákról

2024. július 21. 17:44

A grémium hatályon kívül helyezte a korábbi bírósági határozatot és eltörölte kormányzati állásokra vonatkozó kvóták nagy részét.

2024. július 21. 17:44
null

Nyitókép: Munir UZ ZAMAN / AFP

Korábban beszámoltunk arról, hogy Bangladesben katonai egységeket irányított a kormány a pénteken elrendelt kijárási tilalom kezdete után a  fővárosba, Dakkába és más nagyvárosokba a polgári hatóságok megsegítésére. Újabb fejlemény, hogy a bangladesi kormány vasárnap meghosszabbította az eddig legalább 114 halálos áldozatot követelő erőszakos tüntetések miatt a főváros Dakkában és más városokban két napja elrendelt kijárási tilalmat.

A rendelet szerint a kijárási tilalom a legfelsőbb bíróságnak a tüntetéseket kiváltó, a kormányzati álláskvótákról szóló aznapi meghallgatásáig van érvényben, majd egy kétórás szünetet követően „bizonytalan ideig” folytatódik 

– jelentette a helyi média. Haszina kormánya 2018-ban ugyan eltörölte a kvótarendszert, de egy bíróság a múlt hónapban visszaállította. A bangladesi legfelsőbb Bíróság a kormány fellebbezését követően felfüggesztette a döntést, és az ügyben augusztus 7-re tervezett meghallgatást előre hozva, most vasárnap tárgyalta az ügyet.

Most hozott döntésével a grémium hatályon kívül helyezte a korábbi bírósági határozatot és eltörölte kormányzati állásokra vonatkozó, a tüntetéseket kiváltó kvóták nagy részét. Ennek értelmében a kormányzati pozíciók 93 százalékát a jelöltek ezentúl pusztán érdemeik, nem pedig a kormányzathoz fűződő rokoni kapcsolataik alapján tölthetik be. 

A tüntetések erőszakos összecsapásokba torkolltak a tüntető diákok, valamint a rendőrök és ellentüntetők között, amelyekben kedd óta legkevesebb 114-en meghaltak, több százan pedig megsebesültek.

Csütörtök óta Bangladesben felfüggesztették az internet- és SMS-szolgáltatást, az egyetemek és főiskolák már szerdától zárva tartanak.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­­­k­­­e­­l­d­­ ­a­­­ ­­­s­­­z­­e­x­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Akitlosz
2024. július 21. 18:49
"Ennek értelmében a kormányzati pozíciók 93 százalékát a jelöltek ezentúl pusztán érdemeik, nem pedig a kormányzathoz fűződő rokoni kapcsolataik alapján tölthetik be. " Máshol erre még törvény is van? Azt hittem, hogy ezt hivatalosan titkolni illik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!