Amerika szerint Iránnak rövidesen atombombája lehet

2024. július 20. 14:02

Antony Blinken szerint Irán pár héten belül elegendő uránt tud dúsítani egy atomfegyverhez. A fegyver még nem készült el, de nem kedvezőek a jelek – tette hozzá a külügyér.

2024. július 20. 14:02
-

Nyitókép forrása: AFP PHOTO/ATTA KENARE

Irán egy-két héten belül elegendő uránt állít elő egy atomfegyverhez – nyilatkozta Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere.

Blinken elmondta, Teherán nem állította le atomkísérleteit és kutatásait, emiatt pedig az úgynevezett kitörési idő már csak egy-két hétre van,

mivel a perzsa állam az elmúlt hónapokban jelentős lépéseket tett hasadóanya-termelésének fokozása érdekében.

Vagyis a kitörési idő azt jelenti, hogy mennyi idő szükséges még egy atombombához elegendő fegyverminőségű urán előállításához.

Blinken kifejtette, az Egyesült Államok politikája az, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy nukleáris fegyverhez jusson, és a kormányzat inkább diplomáciai úton akadályozza meg, hogy ez megtörténjen.

Azt azonban már a Világgazdaság cikke teszi hozzá, 

Iránnak valószínűleg már megvan a technikai tudása ahhoz, hogy legyártson egy egyszerűbb atomfegyvert,

amit leginkább a Hirosimára ledobott atombombához lehet hasonlítani. Ugyanakkor egy iráni pilótának el is kell épségben jutnia a célterület fölé, ami pont az izraeli Vaskupola rendszeren keresztül igen nehéz feladat. Alternatívaként a szárazföldi, illetve a vízi szállítást sem lehet kizárni, de ezek sem életképesebb lehetőségek a repülős célba juttatásnál.

 

 

Összesen 226 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­r­t­­é­k­­­e­l­­d­­ ­a­­­ ­s­z­­­e­x­­i­­ ­­p­­­u­­n­­c­­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Nasi12
2024. július 21. 11:57
Blinken okos. De nem figyel. Az oroszok megmondták, hogy segitenek amerika ellenségeinek válaszul az amerikai viselkedésre. Az orosz vírusírtót kitiltották amerikából. A sajátjuk meg káoszt okoz világszerte.
Burdisgarage
2024. július 21. 11:23
Hát ha atombombája nem is, pechje mindenképp van.
Spiritmonger
2024. július 21. 00:55
Az amerikai külügyér hazudik. Iránnak sosem lesz atombombája,mert nincsenek azon a fejlettségi szinten. Arról nem is szólva, hogy az atombomba rendeltetésszerű felhasználási helye az rendszerint elég messze van az előállítás helyétől. Azt a bombát, ami sose fog elkészülni, ki is kell juttatni Iránból. Na ez az, ami nem fog sikerülni nekik. A rögvalóság kamionja egyből gázol, az iráni légtérből semmi olyan nem jut ki, amit nem akarnak kiengedni. Az amerikai légierő és légvédelem Izrael felé hermetikusan le tudja zárni az iráni légteret, Oroszország úgyszint le tudja zárni a légteret, Pakisztán is képes erre amerikai segítséggel, szóval lófasz sincs,nemhogy iráni atomfenyegetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!