A világháború küszöbén: arról tanakodik Varsó, hogy rakétákat kellene átlőni Ukrajnába

2024. július 13. 09:39

Katonai együttműködési megállapodást kötött Ukrajna és Lengyelország.

2024. július 13. 09:39

Fotó: OZAN KOSE/AFP

Lengyelország és Ukrajna megállapodást kötött, aminek értelmében a felek „együtt fognak dolgozni Ukrajna katonai képességeinek megerősítésén”, azért, hogy ha Ukrajna NATO-csatlakozása előtt megtámadná „valaki” Lengyelországot, akkor Ukrajna hatékony katonai segítségnyújtással tudjon reagálni.

E mellett arról is megállapodást kötött Ukrajna és Lengyelország, hogy 

fontolóra kell venni s kétoldalú párbeszédet kell kialakítani arról, hogy ha „valaki” Ukrajnán keresztül Lengyelország felé rakétákat lő, akkor a lengyelek átlőhessenek Ukrajna légterébe, hogy azokat megsemmisítsék.

A lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski azzal indokolta a „párbeszéd szükségességét”, hogy „frontállam vagyunk, és az orosz rakéták megsértik a légterünket. Feltételezzük, hogy tévedésből. A dilemmánk a következő: ha csak akkor lőjük le őket, amikor belépnek a légterünkbe, akkor a törmelék veszélyt jelent a polgárainkra”.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter a héten kijelentette, Varsó konzultálni fog NATO-szövetségeseivel, és csak azok egyetértésével kísérli meg az orosz rakéták lelövését.

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. július 13. 16:28
Ha kicsit eltolom a térképen a konfliktust, akkor érdekes kép bontakozik ki. Amikor irán - jó előre bejelentve - két ország légterén keresztül lőve támadta izraelt akkor senki sem ijedezett, hogy jaj mi lesz, ha iraki, vagy szíriai területek felett esik le valami rakéta törmelék. Mindenki lőtt mindenre, az amcsik a tengerről, a zsidók a saját földjükről... Ami leesett, az leesett, pár ember megsérült. Most a buta polyák azon szenved, hogy túlszalad egy-két orosz rakéta? Eddig még csak ukrán rakétát kapott, az orosz csak keringőzött egyet a légterében, el sem tudták kapni...
cinkegolyó
2024. július 13. 15:14
"Fontolóra kell venni s kétoldalú párbeszédet kell kialakítani arról, hogy ha „valaki” Ukrajnán keresztül Lengyelország felé rakétákat lő, akkor a lengyelek átlőhessenek Ukrajna légterébe, hogy azokat megsemmisítsék." Ez baromi logikus lenne, ha a rakéta Ukrajnából Lengyelországba menne, akkor a lengyelek átlőnének egy másik rakétát Ukrajnába, hogy megsemmisítsék az Ukrajnából már a Lengyelországba belőtt rakétát. És hogyan fogja a válaszrakéta megsemmisíteni az ukránok légterében a lengyelekhez már belőtt rakétát?
Csigorin
2024. július 13. 15:04
a lengyelek ott basszak az anyjukat mert viszket a segguk hogy megtamadjanak a dilemma a kovetkezo: ha csak akkor kurunk atomot rajuk ha mar beleptek a haboruba akkor kesobb lesz elkenve a pofajuk
Lajoss
2024. július 13. 13:26
Világháború csak a fidesz uszító verziója...undorítóak vagytok.😱
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!