A nemzeti jobboldal erősödni fog Nyugat-szerte – brit szakértő a Mandinernek!

2024. július 28. 14:44

Matt Goodwin brit akadémikus, bestseller író, a Kenti Egyetem Rutherford College politikaprofesszora, aki a politika és a populizmus témáit kutatja. Rövidesen az MCC Feszten lesz előadó. Lapunknak most a jobboldal előretöréséről és az emberekre nem figyelő liberális elitről beszélt.

2024. július 28. 14:44
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

(Fotó: Anna Moneymaker/Getty Images)

Ön szerint melyek az elsődleges tényezők, amelyek a jobboldali populizmus felemelkedését okozzák napjaink nyugati demokráciáiban?

Sokan azt mondják, hogy ez csak politikai tiltakozásról vagy gazdasági sérelmekről szól. Ez tévedés. 

A nemzeti populista mozgalmak támogatásának fő mozgatója Nyugaton az emberek jogos aggodalma a nyugati bevándorlás és a demográfiai változások mértéke miatt. Ezek a mozgalmak erősen építenek azokra az emberekre, akik meg akarják őrizni sajátos identitásukat, értékeiket, kultúrájukat és életmódjukat egy sor olyan fenyegetéstől, amelyek most mindezeket aláássák, és amelyek közül a tömeges bevándorlás és az erre nem reagáló liberális politikai osztály a legfontosabbak.

Egyes kritikusok szerint a jobboldali populizmus veszélyt jelent a liberális demokráciára. Hogyan reagálna erre az aggodalomra?

Én azt válaszolnám, hogy

a nemzeti populizmus nem antidemokratikus, hanem inkább a demokrácia másfajta felfogását kínálja.

A liberális demokrácia helyett a közvetlen demokráciát vallja, egy olyan demokráciamodellt, amely a népszuverenitás elvét, a többségi akaratot helyezi előtérbe a szerinte korrupt, önző, hanyag és elszigetelt politikai osztállyal szemben, amely ráadásul túlságosan a kisebbségi csoportokra koncentrál a többségi csoport rovására.

Munkáiban gyakran kritizálja azt, amit ön a baloldal „faji, nemi és sokszínűség-dilijének” nevez a baloldalon és a liberális oldalon. Ön szerint hogyan kellene ezeket a kérdéseket kezelni a politikai diskurzusban?

Úgy gondolom, hogy

 a mai baloldal a faj, a nemiség és a nemek megszállottja lett, ez a woke baloldal „új vallásává” vált.

Ez tükrözi a kisebbségi jogokkal kapcsolatos megszállottságát a többség jogaival szemben. Annyira erősen foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, hogy közben gyakran aláássák a szólásszabadságot és a szabad véleménynyilvánítást, az ideológiai dogmákat helyezve előtérbe az igazság keresésével és a szabad kutatással szemben. Eközben azokat, akik megkérdőjelezik ezt az új vallást, istenkáromlónak tekintik, illetve rasszistának, tudatlanoknak, gyűlölködőnek vagy „félretájékoztatás” által befolyásoltnak titulálják.

Ezért a modern kulturális baloldal valójában illiberális és antidemokratikus.

Nincs komoly érdekük fenntartani vagy támogatni bármit, ami aláássa vagy megkérdőjelezi az új vallásukat és ezt a faji, nemiségi és nemi megszállottságot.

Milyen tendenciákat lát a jobboldali populizmus fejlődésében a következő évtizedben, és hogyan alakíthatja ez a politikai látképet?

Gyanítom, hogy ezek 

a jobboldali mozgalmak csak erősödni fognak az elkövetkező években,

mivel a politikai osztály eddig kevéssé reagált a támogatottságuk mögöttes mozgatórugóira. Ráadásul e mozgalmak közül sokan már erősen kapcsolódnak a fiatalabb szavazókhoz és a választók szélesebb koalíciójához. Amint azt olyan országokban láthatjuk, mint Hollandia, Franciaország, Olaszország és Amerika, a nemzeti populisták ma már széles körben merítenek támogatást a társadalom egészéből, és továbbra is egyre nagyobb támogatottságot élveznek.

Gyanítom, hogy ez a tendencia a következő évtizedekben is folytatódni fog,

mivel már több évtizede tart.

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. július 28. 18:25
A brit akadémikus véleménye kecsegtető , de nem reális. Főleg amióta laburista vezetést kapott NB. A britek mindig is "insular people"-k, nem kedvelik kontinensünket, EU keleti része pedig soha nem érdekelte őket, hagyták az oroszoknak és a németeknek... Utálták a német-francia vezetést, amikor még EU-tagok voltak. Ők dirigálni szeretnek, ezért is és a migráció miatt is megszavazták a BREXIT-et és ez maradni fog továbbra . Nyelvük ma is lingua franca Brüsszelben - mint a Monarchia idején a latin és a német - és médiájuk beleszól az európai belpolitikába. A britek biztatnak bennünket, de ha ki kell állni valamilyen szinten mellettünk, akkor diplomatikusan hallgatnak. Nekik ott van az USA és a maradék Commonwealth és persze a tradiciójuk, királyi pompájuk, a turizmus és a nyelvük. Minden diktatúrát, legyen az bal vagy jobb, egy gyenge, dilettáns vezetés előz meg, melyben káosz és anarchia uralkodik.
rocktoberi-2
2024. július 28. 16:55 Szerkesztve
Előbb vagy utóbb a leghülyébbeknek is le fog esni, hogy az illegális muszlim határsértők befogadása tönkreteszi Európát. Az társadalom romboló LMBTQXYZ…… deviánsok támogatása se fog használni senkinek sem. Még ezeknek a zakkantaknak sem.
Akitlosz
2024. július 28. 16:42
Ez nem nemzeti jobboldal. Ez szemita jobboldal. Hasonlóképpen szemita projekt, mint a baloldal, így mindegy, hogy a választók melyiket választják, akkor is ugyanaz a fajta népség húz hasznot belőle. Zéró tolerancia van a tényleg nemzeti jobboldal irányába.
partikislajoska2023
2024. július 28. 15:58
Remélem, hogy a szakértőnek igaza lesz! Már az is reménykeltő, hogy a fordítás jól sikerült! Hosszú távon a napjainkban katasztrofális teljesítményt felmutató politikai baloldalnak is érdekében állna egy józan alapokon nyugvó társadalmi modell támogatása. „Bal oldalon” természetesen az igazi, szervesen fejlődő, társadalmilag beágyazott, szociál demokrata értékeket valló pártokat étem (ilyen kishazánkban jelenleg nincs!). Ha a folyamatok az anarchia felé tolódnak el, az a bal oldalt is halálra ítélheti! Nem biztos, hogy 1-2 ma jónak tűnő – a jobb oldal kárára – elsütött gyenge vicc (rasszizmus vádja, nemi eltévejedők felkarolása, kereszténység kifigurázása) őszinte nevetésre ad okot a jövőben. Meglehet, hogy a profit szent és sérthetetlen, de azt a profitot zsebre tévőknek is -előbb vagy utóbb- be kell látniuk, hogy az emberi faj kihalását támogató tendenciák támogatása kontraproduktív, egy halott bolygón senkit sem érdekel majd a tőzsdei érfolyam alakulása!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!