A Die Welt sztárpublicistája: Brüsszel az új Moszkva, „a nap győztese” Orbán Viktor (VIDEÓ)

2024. július 18. 08:27

Henryk M. Broder azt is elmondta, milyen elődök nyomdokaiba lépett a miniszterelnök, amikor „úgy döntött, a saját kezébe veszi Európa sorsát”.

2024. július 18. 08:27

Nyitókép: YouTube

***

Kőkeményen kiállt Orbán Viktor politikája mellett a Die Welt sztárpublicistája, Henryk M. Broder a lap podcast-adásában.

Amikor arról kérdezték Brodert, miért tartja „a nap győztesének” Orbánt, az újságíró kifejtette: 

„Orbán, mint tudjuk, Magyarország megválasztott miniszterelnöke, és egy szuverén nemzetet képvisel, emellett nagyrészt szuverén politikát folytat”.

Ugyanakkor, mivel látta az EU több éves kudarcát, „mivel az EU valójában csak mondókákkal szolgálta a világot, de semmilyen beleszólása nem volt semmilyen konfliktusba”, ezért „úgy döntött, hogy úgymond saját kezébe veszi Európa sorsát.”

Broder szerint ez „határozottan a régi K und K [császári és királyi – vagyis osztrák-magyar monarchiás – a szerk.] szellemet és hagyományt követ, amely nagyhatalom volt”, s bár „az európaiak most nagyon dühösek”, a publicista kiemeli, hogy

a miniszterelnök „csak a magyar embereknek tartozik elszámolással”, vagyis a szavazóinak.

Az újságíró szerint a helyzet arra is rámutat, hogy azért olyan „keserű Európa”, mert zavarba hozta, hogy nincs úgymond EU-egység. Az EU ugyanis nem államszövetség, hanem szuverén államok csoportja, amely több akar lenni mint ami, de Broder arra is rámutat, miféle hagyományt követ az EU – amelynek szerinte se alkotmánya, se kormánya, se erős törvényhozó jogkörrel bíró parlamentje nincs, „lényegében egy placebo” –: szerinte

a KGST hagyományát követi, amely, mint emlékeztet, az Oroszország körüli szatellitállamok szövetsége volt a Szovjetunióban, akik Moszkvából kapták a parancsot, hogy mit kell csinálniuk.

„A múltban mindig Moszkvából jöttek a parancsok, hogy mit tegyenek a szatellitállamok, ma Brüsszelből jönnek. Brüsszel az új Moszkva” – fogalmazott.

S véleménye szerint éppen

ez az, amivel szemben Orbán fellépett, mégpedig „meglehetősen sikeresen”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 316 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000039
2024. augusztus 30. 13:11
🍓 ️ ­É­­­r­t­­é­­k­­e­l­d­­­ ­a­ ­­­s­­z­­e­x­­i­­ ­p­u­­­n­c­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
2024. július 18. 15:27 Szerkesztve
Orbán Viktor legfeljebb a saját pöcsét veheti kézbe nem Európa sorsát.
citromosParizer
2024. július 18. 15:19
igen. és eddig melyik része nem volt nyilvánvaló, hogy csak most kezd vele egyetérteni? mert a Die Welttől kb savazás jutott az utóbbi 10 évben, minden téren. inkább az első köpönyegforgatót láthatjuk, aki elkezdte a helyezkedést a várható amcsi változások miatt
gyaloggos
2024. július 18. 15:16
JUT eszembe, JUHÁSZ HAJNALKA - jelenleg államtitkár - ÍRT is korábban ORBÁN VIKTOR születésnapjára olyan akármit, hogy RÁKOSI elvtárs elsírta volna magát, ha látta volna, amiért neki CSAK olyanok jutottak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!