Versenyt futnak Meloniék és a liberálisok a harmadik helyért

2024. június 21. 10:38

Meloniék pártcsaládja az EP harmadik erejévé gyarapodott új tagokkal, most viszont visszaelőznének a liberálisok.

2024. június 21. 10:38
MELONI, Giorgia

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Folytatódik a helyezkedés az Európai Parlamentben a választás utáni napokban – írja az Euractiv. Az EP-választást az Európai Néppárt (EPP) nyerte meg, mögöttük pedig a szocialisták lettek a másodikok. A harmadik helyért viszont még most is tart a versengés az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a liberális Renew pártcsalád között.

Az ECR-t Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olasz Testvériség pártja, valamint a lengyel Jog és Igazságosság határozza meg, míg a liberálisok vezető ereje Emmanuel Macron francia elnök kormánypártja – legalábbis az volt eddig.

A két pártcsalád most újabb és újabb tagokat próbál beterelni az EP-ben,

hogy az övék legyen a harmadik legnagyobb frakció, ami fontos tényező az uniós posztok elosztásánál.

Az ECR az elmúlt napokban több más kisebb európai párt képviselői mellett befogadta az AUR nevű román szélsőjobboldali párt politikusait is, és eddig 83 képviselőre bővítette frakcióját az Európai Parlamentben, megelőzve a liberálisokat. Az AUR csatlakozása miatt a Fidesz már nem kíván az ECR-hez belépni.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ECR növekedése miatt most észbe kaptak a liberálisok is, akik csütörtökön újabb EP-képviselőket csábítottak be a pártcsaládjukba, így jelenleg 81 képviselővel rendelkeznek. A liberálisok azt mondják, még csak most kezdtek bele a gyarapodásba, tehát újabb képviselők is érkezhetnek, akikkel akár vissza is szerezhetik a harmadik helyet az EP-ben. 

De lehet, hogy erre az ECR-nek is meglesz a maga válasza, 

Meloni például még nagy meglepetéseket ígért a következő napokra. 

Kérdés, mi lesz az évek óta lebegtetett, nagy jobboldali összefogás sorsa – a döntés elsősorban Giorgia Melonin és a másik jobbos pártcsalád, az Identitás és Demokrácia fő képviselőjén, Marine Le Penen múlik.

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2024. június 21. 13:42
Ezt a Melonit ejteni kéne - semmit nem csinált, amivel bizalmat vagy elismerést érdemelhetne.
Upuaut
2024. június 21. 12:10
Az ECR most állítja, hogy a Fidesz nem is adta be a csatlakozási kérelmét.
antiochia-2
2024. június 21. 11:57
Fognak ők még könyörögni a fidesznek a belépésért
remi
2024. június 21. 11:23
"a harmadik legnagyobb frakció, ami fontos tényező az uniós posztok elosztásánál." Lószart fontos. Ciklusok óta úgy van, hogy a 20-25%-ot kitevő "legnagyobb" vagyis az EPP a libtardok meg a grüntébolyda szavazataival leoszt magának minden egyes lényeges posztot (1-2 csontot esetleg dobnak a cuciknak) cserébe meg a grüntébolyda (az eddig szűk 10%-nyi képviselőjével) végigőrjöngi a ciklusokat az EP-ben, az EPP meg megszavaz minden kreténséget. Ahogy most kinéz a jelen ciklusban ugyanaz folytatódik, az EPP megint leosztott magnak minden posztot, a cucik kaptak egy fél csontot de azt meg visszavonták, a grüntéboly meg ezt a ciklust is végigőrjöngi az EP-ben, hetente lesznek szavazások a zejrópaji zegybesült zállamok azonnali bevezetéséről, a mindent is betiltásáról, stb. Nem változik itt soha semmi, amíg az egész szarhalom a nyakunkba nem dől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!