Mégiscsak tűri a NATO a békét

2024. június 19. 22:15

Turbulens hetet zárt Magyarország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében, de végre pont került egy súlyos stratégiai dilemma végére.

2024. június 19. 22:15
STOLTENBERG, Jens; ORBÁN Viktor
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

 

Nyitóképen: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt a Karmelita kolostorban június 12-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán 

Hazánknak a NATO-val kapcsolatban 2024 tavaszutóján­-nyárelőjén két nehezen összeegyeztethető, mégis egyaránt létfontosságú érdeke támadt: megmaradni megbecsült, elkötelezett szövetségesnek a határait garantáló katonai szervezetben, egyúttal kimaradni egy olyan stratégiai szintlépésből, amit a kezdetektől fogva ellenez. Ez utóbbi a NATO ukrajnai misszióját takarja. A misszió lényegét Jens Stoltenberg főtitkár így foglalta össze: a július eleji washingtoni NATO-csúcstalálkozótól kezdve a szövetség felvállalja „a vezető szerepet az Ukrajnának juttatott biztonsági segítség, illetve kiképzés koordinálásában és biztosításában”, valamint tesz egy „hosszú távú pénzügyi vállalást katonai támogatás nyújtására”. Azaz az Egyesült Államok és európai szövetségesei kétoldalú, illetve EU-s alapon folytatott háborús politikáját beterelik a katonai szövetség keretei közé, s innentől Ukrajnát Oroszországgal szemben hivatalosan is Moszkva legfőbb katonai riválisa, a NATO fogja támogatni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. június 19. 23:47
" Beismerő vallomást tett a NATO: még évekig háborúznának Ukrajnában Origo "
kepiblanc
2024. június 19. 23:12 Szerkesztve
Eddig sem volt kötelező a kormánynak és magyarországnak részt venni ebben, még fegyvert sem volt kötelező küldeni, a kérdés nem azon van, hogy részt vesz e benne magyarország, hanem azon, hogy Orbán miért szabotálja a többi NATO tagállamot, és miért állitja azt, hogy a jogos önvédelem háborúpártiság?! Ugyanis ezzel nem kevesebbet állit, minthogy az orosz katonai agresszió a békepártiság és az, ha bármely megtámadott nemzet megadja magát és feladja területi integritását és szuverenitását. ---------------------------------------------------------------------------------------- Szijjártó Péter és az orosz trollhadsereg. A megafon. Podcast: tiktok.com/@andras.kiraly/video/7380914685979217185
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!