Kínos: Joe Biden húsz éve még a balti államok NATO-csatlakozása és az orosz–amerikai kapcsolatok megromlása miatt aggódott (VIDEÓ)

2024. június 23. 08:59

Bidennek szenátorként merőben más volt a véleménye, mint most elnökként.

2024. június 23. 08:59
President Biden Holds Meeting On Accelerating Infant Formula Production

Nyitókép: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

Újra felbukkant egy videó, amelyen Joe Biden 1997-ben a NATO bővítésének veszélyeiről beszél. A felvétel futótűzként terjed a közösségi médiában. Az elnök a arra figyelmeztet, hogy a balti államok, nevezetesen Észtország, Lettország és Litvánia NATO-csatlakozása Oroszország ellenséges magatartását eredményezheti – írja a Magyar Nemzet.

Azt hiszem, ami a legnagyobb megdöbbenést okozná most a NATO–orosz, amerikai–orosz kapcsolatokban, az a balti államok felvétele lenne – függetlenül az ország érdemeitől és felkészültségétől

– fogalmazott az akkor még csak demokrata szenátor Joe Biden az 1997. június 18-án tartott Egyesült Államok Atlanti Tanácsában. 

Hozzátette, ha lenne bármi, ami felborítaná a mérleg nyelvét és radikális lépésre kényszerítené Oroszországot, az ez lenne – szögezte le. Biden a továbbiakban elismerte, hogy optimista, és azt mondta, hisz abban, hogy a kérdés végül megoldódik. Észtország, Lettország és Litvánia végül hét évvel később, 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, amelyet követően Oroszország már akkor is komoly retorziókat helyezett kilátásba.

A Magyar Nemzet szerint nehéz nem azonnal az orosz–ukrán háborúra gondolni Biden szavai hallatán.

Később ugyanis a NATO további bővítési tervei és a háborús kommunikáció nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország kirobbantotta az orosz–ukrán háborút és megszállta Ukrajna keleti területeit.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. június 24. 02:05
akkor meg nem volt szenilis egyebkent lehet hogy abban biztak hogy lenyelik szo nelkul ahogy a baltikumot es max szajkarate lesz de ukrajna azert mas kerdes
templar62
2024. június 23. 20:14
Azóta a sötét oldalra állt .
Kovács Ubul
2024. június 23. 17:57
Viktor Orbanov 2008-ban: "Oroszország felemelkedésével és a katonai agresszió útjára való lépésével egy másik korszak kezdődött el, ahol Magyarországnak biztonsági okokból szüksége van egy nagyon erős európai és transzatlanti együttműködésre."
EX_Terminator
2024. június 23. 17:31
SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM FOGUNK SEMMIT EBBŐL MEGTŰRNI MEGHALLGATNI VITÁBA SZÁLLNI VELE VAGY ELFOGADNI. TI VAGY ELTAKARODTOK AZ ÖSSZES ELMEBETEGSÉGETEKKEL VAGY A HULLÁTOK FOGJÁK ELVINNI. BASSZÁTOK MEG A SZABADSÁGOTOK ÉS PUSZTULJATOK A FÖLD SZÍNÉRŐL! BASSZÁTOK MEG A ZSARNOKSÁGOTOK ÉS PUSZTULJATOK A FÖLDSZÍNÉRŐL! TAKARODJATOK A POKOLBA ÉS ÖRÖK IDŐKRE MARADJATOK IS OTT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!