Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Elfordulnak a zöldektől az európaiak

2024. június 07. 18:27

Az Európai Parlamentben felére eshet a létszámuk, a francia zöldek kieshetnek az EP-ből is.

2024. június 07. 18:27
null

„Egység a jobboldal ellen” – a német Zöldek plakátja (fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Miközben az elmúlt évek a zöld ideológia terjedéséről és a zöld korszellem kiteljesedéséről szóltak Európában, vannak olyan országok, amelyek szavazói nem igazán kaptak rá a zöldségre. Ilyenek a franciák is, akik lehet, hogy vasárnap ki is ejtik saját zöldjeiket az Európai Parlamentből.

A Politico arról ír, hogy 

a francia zöldek az elmúlt 30 év legrosszabb eredményét érhetik el, 

és kieshetnek az Európai Parlamentből. Az 5 százalékos küszöbön táncoló zöldektől a többi párt elveszi a show-t és a levegőt.

De nincsenek egyedül a visszaszorulásukkal: 

az európai zöldek a 2019-ben megszerzett 75 képviselői helyük közel felét elveszíthetik vasárnap,

egy kutatás szerint a következő ciklusban csak 41 helyre számíthatnak. Ez, ahogy a Politico is megjegyzi, jelentősen csökkenteni fogja befolyásolási képességeiket, a további zöld agenda és reformpolitika felé való európai elmozdulás lehetőségét.

A zöldek visszaszorulása nem választható el a radikális zöld ideológia elmúlt évekbeli túltolásától, melynek nyomán elégedetlen gazdák és megélhetési költségeik növekedése miatt aggódó emberek tömegei vonultak utcára szerte Európában. Eközben az európai nagyipar képviselői is nyomást gyakorolnak a nagyobb pártcsaládokra, hogy vegyék vissza a zöld reformdühöt, mert a kontinens iparának végleges megroppanása, Amerika és Kína általi lekörözése fog megtörténni.

Az európai zöldek a visszaszorulások ellenére is „királycsinálóként” szeretnének fellépni a választás után, 

és a centrumpártoknak üzenik, hogy a következő európai bizottsági elnök többségi támogatói között szeretnének lenni – azzal a feltétellel, ha az nem működik együtt a „szélsőjobbal”.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. június 09. 21:00
nem csoda, hisz' folyamatosan ződségeket beszélnek .. :-D
5m007h 0p3ra70r
2024. június 07. 22:15
Az EP csupán 10%-a volt zöld. Milyen elfordulásról van szó? Odafordulás sem volt.
machet
2024. június 07. 20:26
Komcsik azok, nem zöldek.Kamuflázs.
Vsmeta99
2024. június 07. 20:17
"az európai zöldek a 2019-ben megszerzett 75 képviselői helyük közel felét elveszíthetik vasárnap," Semmilyen veszteség nem fogja az európai választókat érni, mivel ezek azok, akik kívülről zöldek, és belülről pedig vörösök. Rég a szemétdombon lenne a helyük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!