Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Aggasztó megbetegedéseket okoz a madárinfluenza a tengerentúlon, nyakunkon az újabb járvány?

2024. június 03. 05:36

Újabb madárinfluenzával fertőzött embert diagnosztizáltak az Egyesült Államokban, akit tehenek fertőzhettek meg a vírussal. A madárinfluenza korábban csak a szárnyasok között terjedt, a vírus mutálódhatott.

2024. június 03. 05:36

Nyitókép: Catherine Falls/Getty Images

 

Egyre inkább elhatalmasodik az Egyesült Államokban a madárinfluenza-járvány. Komoly aggodalomra ad okot, hogy a korábban kizárólag a madarak között terjedő vírus már több szarvasmarhatelepen is felütötte a fejét, ráadásul a Bloomberg a napokban arról adott hírt, hogy már a harmadik emberben mutatták ki a magas patogenitású H5N1 vírust. 

Noha a madarak között rendkívül gyorsan terjedő és halálos megbetegedést okozó vírus egyelőre nem terjed emberről emberre és a szakértők szerint egyelőre alacsony kockázatot jelent az emberre, a hatóságok már készülnek arra, hogy az újabb mutációk már az emberek között is képesek lesznek fertőzni.

Ezt támasztja alá, hogy Washington már tárgyalásokat folytat a Pfizer és a Moderna gyógyszergyárakkal, hogy mielőbb kifejlesszék a madárinfluenza elleni mRNS vakcinát.

Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) április 24-én rendeletet adott ki, amely kimondja, hogy a tejelő szarvasmarha-állományokban terjed a madárinfluenza, így bizonyos esetekben kötelező PCR tesztet készíteniük a gazdáknak.

Emlősök közt már terjed az új járvány

A madárinfluenza vírus elsősorban a vadon élő és a vándormadarak között terjedt korábban. A vírus Európában és Magyarországon is felüti időnként a fejét, a baromfitartóknak ilyenkor be kell tartaniuk a járványügyi előírásokat. Ha az állományban kimutatják a vírust, akkor viszont az összes szárnyast meg kell semmisíteni, mivel a vírus gyorsan terjed, és a H5N1 törzs rendkívül halálos.

Eddig kilenc államban 67 szarvasmarha-állomány fertőződött a madárinfluenzával.

Korábban ugyanakkor nem volt még arra példa, hogy a szárnyasok között gyorsan terjedő és végzetes, ám az emlősöket nem fertőző vírus emlősök között terjedjen. Az Egyesült Államokban áprilisban mutatták ki a vírust tehenekben, azóta már több államban is beigazolódott az érintettség. A gyors terjedés ellenére a szarvasmarhák ellenállóbbak a vírussal szemben, mint a baromfifélék.

Egyelőre nem világos, mekkora a baj

Eddig hárman kapták el a madárinfluenzát, mindegyikük gazdálkodó és szarvasmarhákkal érintkezett. Az influenzaszerű tünetek mellett szemviszketés, szemgyulladás árulkodik a madárinfluenza-fertőzésről.

Jó hír, hogy emberről emberre egyelőre nem terjed a vírus, és a három fertőzött is felépült a megbetegedésből, nem kerültek kritikus állapotba és kórházi kezelésükre sem volt szükség.

Az USDA szakértői ugyanakkor aggasztó hírekkel is szolgáltak: jelentős mennyiségű tejben és darált marhahúsban is kimutatták a vírus maradványait, vagyis a vírus szélesebb körben is jelen lehet az Egyesült Államok marhatartó telepein és a vírus gyors terjedésére utalnak az élelmiszereken végzett vizsgálatok.

A minisztérium ugyanakkor nyugalomra inti a lakosságot, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelezte: Európában nincs jelen a szárnyasokról emlősökre terjedő vírus és az emberek megfertőződésének kockázata továbbra is alacsony.

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:06
🍓 ️ ­­É­r­t­é­­­k­­e­l­­d­­ ­a­­­ ­­s­­­z­­e­­­x­­i­­ ­­­p­­u­­n­­­c­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
canadian-deplorable
2024. június 16. 17:19
Beindult a következő ijesztgetés és már készül a vakcina. A sok halálra rémült tag majd megint sorba áll a szuriért, a Pfizer pedig megint billiókat kaszál. A kérdés csak az, hogy tanult-e a többség a covid cina nevű kolosszális botrányból.
antal-2
2024. június 03. 08:06
Állatokban betegséget okozó kórokozok SOHA DE SOHA nem tudnak emberben betegséget okozni. Azért mert nem az állatoktól származunk így az eltérő genetikai komplex állományunk megvéd minket. Ez a fajok közötti genetikai védelem. A SARS CoV2 sem állattól származik. Bizonyítás nélkül kimondható, hogy mesterséges, ember által készített vírus. Most készítik a következőt. Be is mondjál előre mint a covidnál tették.
röviden
2024. június 03. 08:05
Vagy új járvány készül, vagy választás lesz, levélszavazatokkal... Esetleg elkészült a hamburgerfertőzés elleni vakcina.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!