Vitával röffentené be Macron tetszhalott kampányát, de Le Pennek feltételei vannak

2024. május 28. 15:14

Nem kis dolgot kér az elnöktől a vitáért cserébe.

2024. május 28. 15:14
European Parliament elections

Nyitókép: Miguel MEDINA, Ludovic MARIN / AFP

Emmanuel Macron francia elnök vitára hívta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) nemzegyűlési frakcióvezetőjét, 2011-2022 közötti elnökét – számol be a The European Conservative

A lap utal arra, hogy a francia elnök ezzel nemhogy győzelemre, de még a második helyre is kevéssé esélyes pártja EP-kampányát szeretné beindítani.

Új-Kaledóniából hazafelé a repülőn Macron a Le Parisiennek nyilatkozta, hogy „kész vagyok most vitázni Le Pen asszonnyal”, megerősítve az erről néhány napja már keringő pletykákat. Le Pen korábban arról beszélt, hogy szintén kész vitázni, de csak akkor, ha a vitára az EP-választást követően kerül sor. Le Pen óvatossága abból adódik, hogy pártjának 2017-es és 2022-es elnökjelölti kampányában is kárt okozott azzal, hogy Macron ellen mindkét alkalommal elveszítette a vitát. Macron – aki Le Penhez hasonlóan egyébként nem készül az Európai Parlamentbe – épp emiatt szeretne még a választás előtt vitázni.

Le Pen szintén a The Parisiennek a javaslatra úgy reagált: „Egyelőre semmilyen jelét sem kaptam tőle egy felkérésnek. Pökhendiség tőle, hogy nem kért meg valakit, hogy lépjen kapcsolatban az irodámmal. Nem az alkalmazottja vagyok, nem akkor jövök, amikor utánam fütyülnek.” Ezt követően jelezte:

alapvetően kész vitázni Macronnal, de csak akkor, ha az elnök lemond vagy feloszlatja a Nemzetgyűlést, amennyiben – mint azt a közvélemény-kutatások valószínűsítik – kikap a választáson.

Az Élysée-palota ezt az ajánlatot elutasította, de továbbra is kitart a vita fontossága mellett. „Ez egy olyan választás, amelyen részben Franciaország sorsa a tét, melyről szerintem vitáznunk kell. Állok rendelkezésére. A labda az ő térfelén pattog” – reagált Macron. „Mivel én a köztársaság elnöke vagyok, a választás után ez a vita már érdektelen lesz” – tette hozzá, világossá téve, hogy kizárólag kampánya beindításának céljából, az EP-kampányhajrában hajlandó vitázni, utána (azaz Le Pennek kedvező időpontban) nem.

Az RN elnöke, Jordan Bardella nemrég már kiállt egy vitára Gabriel Attal miniszterelnökkel, ugyanakkor azt a vitát a felmérések szerint Attal elvesztette, így az nem járt az elnök pártja számára a várt mozgósító hatással.

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. május 29. 06:53
Ursula III. lesz amint nagyobb hatalmat kap. A kinézet, a hasonlóság és a foga sárgája is ugyanaz.
Obsitos Technikus
2024. május 28. 21:24
Röff.
Lajoss
2024. május 28. 16:18
A csüngőhasú majd megint küld néhány millió Eurót a Lölő bankján keresztül…🤷‍♂️
verkez
2024. május 28. 15:34
Mondom én, hogy ez egy baloldali vakond. Vagy, ami még rosszabb, pénzért bárholi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!