Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Itt az újabb fordulat: Németország is hozzájárult fegyverei orosz területek elleni bevetéséhez

2024. május 31. 16:15

Berlin meghozta döntését.

2024. május 31. 16:15

Nyitókép: JOHN MACDOUGALL/AFP

Németország bejelentette, hogy engedélyezi Ukrajnának a német fegyverek használatát oroszországi célpontok támadására, csatlakozva több más NATO-tagállamhoz, amelyek enyhítették az Ukrajna számára adományozott katonai felszerelések felhasználásának korlátait. A hír akkor érkezett, amikor több NATO-tagállam, köztük az USA is hasonló bejelentést tett.

Azonban nem minden tagállam támogatja ezeket a lépéseket. Antonio Tajani olasz külügyminiszter kizárta mind az olasz csapatok Ukrajnába küldését, mind az olasz fegyverek oroszországi célpontok elleni használatát. „Lehetetlen, hogy Olaszország katonákat küldjön Ukrajnába, illetve hogy fegyvereinket Oroszországban használják” – mondta újságíróknak Prágában.

Tajani hangsúlyozta: Olaszország támogatja Ukrajnát, de az ország alkotmánya szerint lehetetlen engedélyezni fegyvereik oroszországi használatát és csapatok küldését Ukrajnába.

Mi nem harcolunk Oroszország ellen. Mi Ukrajnát védjük, és ez a kettő nem ugyanaz”

 – tette hozzá. 

Ezt is ajánljuk a témában

A NATO külügyminiszterei pénteken Prágában találkoznak, hogy előkészítsék a nyári vezetői csúcsot, amelynek kiemelt témája Ukrajna támogatása. Egy nappal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezte Ukrajnának az amerikai lőszerek oroszországi felhasználását Harkiv védelmében, számos miniszter, köztük a holland, a finn és a lengyel külügyminiszter is kifejezték támogatásukat, mondván, hUkrajnának abszolút joga van megvédeni magát az orosz földről érkező támadásoktól.

Az Ukrajnának nagyobb mozgásteret biztosító szövetségesi lépések az utóbbi hetekben egyre határozottabbakká váltak,

miután Oroszország tüzérségi csapásokat mért Harkivra a saját területéről.

„Ez a nemzetközi jog betartásának kérdése – ez Ukrajna önvédelmi joga” – mondta Stoltenberg. „Oroszország támadta meg Ukrajnát, amelynek joga van megvédeni magát. Ez magában foglalja az oroszországi katonai célpontok támadását is. Ha megnézzük a csatateret, láthatjuk, hogy

Oroszország tüzérséggel és rakétákkal támadja Ukrajnát orosz területről.

És természetesen nagyon nehéz Ukrajnának megvédenie magát, ha nem engedélyezik számára a fejlett fegyverek használatát ezeknek a támadásoknak a visszaverésére.”

A NATO idén ünnepli megalapításának a 75. évfordulóját, ebből az alkalomból a vezetők júliusban Washingtonban találkoznak majd. Stoltenberg elmondta, arra számít, hogy a csúcstalálkozón bejelenthetik, hogy legalább a tagok kétharmada teljesíti a GDP 2%-ának védelmi kiadások fordítására vonatkozó kötelezettségvállalását.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2024. június 04. 15:31
És még mi vagyunk a háborúpártiak az ellenzék szerint..
atis123
2024. június 01. 10:54
Ne csodálkozzanak ha az oroszok adnak rakétát egy másik országnak hogy lőjék Németországot és akkor 1:1
nzoltan-818
2024. június 01. 09:09
Illene egyszer ködösítés nélkül a lényegről beszélni. Először is, aki fegyvert, fegyver rendszereket ad el, az jólmeghatározott érdekből és haszonért adja. Másfelől aki vásárol, az használni is akarja és fogja is, ha tudja... és itt van az a bizonyos kutya elásva! A modern nagyhatótávú fegyverek, kezelése bonyolult és szakértelmet igényel, amit sokszor csak részben adnak át a felhasználónak (titok) és inkább saját embereket küldenek azok működtetésére. A célpontok felderítése és kijelölése, rakéták drónok repülők esetében olyan technikát és eszközöket igényel, amivel csak kevesen rendelkeznek (műholdak, légi felderítés) Ebből következik, hogy az igazi gond, hogy mikor és hol vetnek be egy fegyvert, az nem a fegyver birtokosa kezében van, ő csak eszköz mások számára. Így a felelősség csak részben a fegyver birtokosáé, megosztva azt a célpont felderítőével és kijelölőével és üzemeltetőéjé, célra vezetőjével.
iphone-13
2024. június 01. 07:52
FÉREG KANCELLÁR! NEM ELÉG A NÉMETEKNEK A SOK TERRORISTA MIGRÁNS! KOPASZKUTYA KANCELLÁR MÉG A RUSZKIKAT IS A NÉMETEKRE HARAGÍTJA. ZAVARJÁTOK EL A KOPASZ TETVET!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!