Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Hiába, mégiscsak választások vannak: amnesztiát kapnak a katalán szeparatisták

2024. május 30. 18:02

A szocialisták terjesztették be a törvényt a madridi parlamentben, épphogy meglett a többsége.

2024. május 30. 18:02

Nyitókép: JAVIER SORIANO / AFP

 

A spanyol parlament elfogadott egy ellentmondásos amnesztiatörvényt, amely megnyitja az utat több száz, a katalóniai függetlenségi kísérletben való részvételük miatt vádemeléssel szembenéző személy megkegyelmezéséhez.

Pedro Sánchez miniszterelnök Szocialista Pártja tavaly terjesztette elő az amnesztiatörvényt, hogy megszerezze a katalán szeparatista pártok támogatását az eredménytelen választások után.

A kormány úgy állította be a törvényt, mint a 2017-es válságból való kilábalás eszközét, amikor a szeparatista vezetők megpróbálták előmozdítani Katalónia elszakadását egy, Spanyolország Alkotmánybírósága által illegálisnak ítélt népszavazással, majd ezt követően kikiáltották a függetlenséget.

A törvényerezet felháborította Spanyolország jobboldalát, nagy tüntetéseket kiváltva.

Végül a törvényt 177 igen szavazattal 172 nem ellenében fogadták el, köszönhetően a két katalán szeparatista párt, a Junts (Együtt) és az Esquerra Republicana (Köztársasági Baloldal) döntő támogatásának.

A szavazás után Sánchez egy közösségi médiában tett bejegyzésében azt mondta, hogy „a politikában, mint az életben, a megbocsátás erősebb, mint a neheztelés.”

Spanyolország fő ellenzéki konzervatív Néppártja és a szélsőjobboldali Vox párt a javaslat ellen szavazott.

Közvetlenül a szavazás előtt Isabel Díaz Ayuso, a Néppárt tagja és a madridi regionális kormány elnöke megígérte, hogy fellebbez a törvény ellen a spanyol alkotmánybíróságon.

A spanyol amnesztiatörvény 309 személynek kedvezne, akik vádemelés előtt állnak a sikertelen katalán függetlenségi kísérletben való részvételük miatt, beleértve politikai vezetőket is.

Ezen kívül 73 rendőrt is érintene az amnesztia, akik a törvény és az alkotmány védelme közben követtek el cselekményeket.

Az amnesztiatörvény lehetővé tenné a száműzetésben élő függetlenségi vezető, a Junts párttag Carles Puigdemont számára, hogy visszatérjen Spanyolországba, mivel nem fenyegetné többé bírósági eljárás. Ezen kívül az Esquerra Republicana katalán szeparatista párt vezetője, Oriol Junqueras számára is megszűnne a közhivatal viselésének tilalma. Puigdemont korábbi elnöke volt a katalán regionális kormánynak, aki 2017 októberében Belgiumba menekült a sikertelen függetlenségi kísérlet után. Tavaly novemberben részt vett egy találkozón egy vezető Sánchez-tanácsadóval Belgiumban, hogy biztosítsa pártja, a Junts hét parlamenti székének támogatását Sánchez beiktatásához.

Oriol Junqueras korábbi alelnöke volt a katalán regionális kormánynak, akit 2017 novemberében tartóztattak le Spanyolországban, majd 13 év börtönre ítéltek a függetlenségi kísérletben játszott szerepe miatt. Junquerasnak 2021-ben kegyelmezett meg Sánchez szocialista kormánya, néhány más börtönbe zárt függetlenségi vezetővel együtt. 

Sánchez és a szocialista vezetők szerint az amnesztiatörvény segítene lezárni a mélyen megosztott katalán társadalomban fennálló konfliktust és utat nyitna a gazdag északkelet-spanyolországi régió jövője felé.

De a konzervatív Néppárt vezetője, Alberto Núñez Feijoo, és a Vox párt vezetője, Santiago Abascal is kritizálták a kormány lépését, „politikai korrupciónak” nevezve azt a törvény elleni csütörtöki parlamenti beszédeikben. Szerintük ez egy alku volt Sánchez hatalomban maradásáért cserébe a katalán szeparatistáknak tett engedményekért.

A törvény akkor lép hatályba, amikor azt „az elkövetkező napokban” közzéteszik az Állami Közlönyben – mondta Félix Bolaños, az igazságügyi miniszter és Sánchez egyik legfőbb tanácsadója az újságíróknak a szavazás után a parlamentben.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. május 31. 17:08
Borrell?
julius68-2
2024. május 30. 19:26
Tehát panyolországban vannak politikai foglyok, nem is kevesen és az EU csendben van !
letsgobrandon-2
2024. május 30. 19:05
ilyen északafrika
bajai__
2024. május 30. 18:29
Ideje volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!