Magyarország természetes összekapcsolódási tér Kelet és Nyugat között

2024. április 05. 22:22

Minél viharosabb egy nép, egy ország környezete, annál innovatívabb lesz. Interjú.

2024. április 05. 22:22
Csák János
Csák János
Eurázsia

Nyitókép: KIM/Cser Dániel

 

Hogyan érvényesül az innováció területén a magyar stratégia központi eleme, a konnektivitás?

A világtörténelmet elsősorban geopolitikai tényezők határozzák meg. Az ökológia és a geopolitikai helyzet határozza meg az egyes országok, társadalmi entitások manőverezési képességét – akár már meglévő tudásokkal, akár innovációval. Minél viharosabb egy nép, egy ország környezete, annál innovatívabb lesz, persze csak akkor, ha a megoldásaival képes túlélni a viharokat. Ez jellemez például minket, magyarokat. Az innováció, azon belül is a technológia célja, hogy könnyebbé tegye az életet, akár termékinnovációval, akár folyamatinnovációval, vagyis szervezési képességgel. Ázsia a második világháborút követően sikeresen váltott sebességet, de Kína nyitásával immár globálisan is meghatározó súlyúvá vált, sőt számos területen már ők diktálják az ütemet.

Milyen szerepet játszik Kína ebben a konnektivitásban?

Kína ma már nemcsak magas minőségű termékeket fejleszt és exportál, hanem folyamatokat szervez. A Xi Jinping elnök által elindított Övezet és Út kezdeményezés folyamatinnovációt is jelent. Eddig a Nyugat szervezte meg a világszintű folyamatokat – gondoljunk a Világbankra, vagy az IMF-re –, de a konnektivitás Ázsia számára magától értetődő szükségesség, teljesen logikus. Kína nem csak maga akar nőni, hanem ebbe a konnektivitásba bekapcsol más országokat, lényegében lekapcsol a Nyugatról addig történeti okokból oda tartozó országokat, beszéljünk akár Pakisztánról, afrikai vagy dél-amerikai országokról.

A Nyugat erre a blokkosodással reagál?

A transzatlanti civilizáció reakciója nagy kérdés. Az elmúlt néhány évben mindenféle jelszó elhangzott, de-risking, de-coupling, sorolhatnám. A konnektivitás tény, egyelőre senki sem tudja megszakítani. Az látszik, hogy ahol ezzel mégis megpróbálkoztunk, legyen az a félvezetőgyártás Kínát illetően vagy akár az Oroszország elleni szankciók, mindennek, ami szankcionált, a fejlesztése gyorsabb lett azokban az országokban. Az oroszoknál a szankciók nyomán fejlődött fel az élelmiszeripar. A kínaiak nagyon kényelmesen elvoltak chipgyártás nélkül, maguk is importáltak, aztán bejöttek a szankciók, és most már egészen kisebb, öt nanométeresig képesek chipet gyártani. A konnektivitásnak nincs alternatívája. Ténylegesen, a de-coupling jelszava alapján, csakis egy módon lehet leválasztani régiókat, ez pedig a háború. Ezért fontos látni, hogy a de-coupling milyen szintű termékekre terjed ki valójában, és milyen személyi, termék vagy szolgáltatási szövetek működnek tovább. Úgy látom, hogy ma sem az Egyesült Államoknak, sem Kínának nem érdeke egy háború.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:18
🍓 ️ ­­I­g­­­a­z­­i n­i­­m­­f­­o­­­m­­á­­­n­­­i­á­­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
2024. április 07. 07:19 Szerkesztve
Ez az idióta mindig azon erőlködik, hogy nagyot mondjon. A baj, hogy mindig, mint most is sikerül neki. Hiába no. hatalmas egy nemzeti paraszt.
Bodzay
2024. április 06. 15:36
A közhelység kalapácsa.
Tommaso
2024. április 06. 15:12
Bolondokat beszél ez a Csák Máté "Minél viharosabb egy nép, egy ország környezete, annál innovatívabb lesz." A kurd népnél nincs szerencsétlenebb. ( 45 millióan vannak, de saját országuk mégsincs) mégsem hallottunk egyetlen innovativ kurdról sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!