Elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas elméleti fizikus

2024. április 09. 20:05

A Higgs-bozon elmélet alapjait 1964-ben ismertette.

2024. április 09. 20:05

Nyitókép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését.

Higgs professzort életének 75. évében érte a halál. Elhunytának hírét az Edinburghi Egyetem jelentette be kedden.

Peter Higgs a később róla elnevezett részecske létezéséről szóló elmélet alapjait 1964-ben, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Physics Letters című fizikai folyóiratában közölt rövid kvantumtérelméleti tanulmányában ismertette.

A Higgs-bozon létezését 2012 júliusában bizonyították a CERN nagy hadronütköztetőjével végzett kísérletekkel.

(MTI)

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:48
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­g­­ö­­s­ ­l­á­­n­y­­o­­k­ ­v­­­á­r­n­­a­­k­­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
grrrgo
2024. április 10. 17:12
Hát szegény Higgs tényleg elég bozon-tos volt.
Gullwing
2024. április 10. 11:20
Van egy kis bibi aki 64-ben ismertette az elméletét 60 éve az idén nem hiszem hogy 75 évesen hunyt el...🤣🤣🤣 Egy húszassal több volt...
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. április 10. 06:36 Szerkesztve
sokat foglalkoztam fiatal koromban csillagászattal és aztán rájöttem ( nyilván egyéni megközelítés) hogy egyrészt bármilyen sok és mély tudást halmoz fel az ember egyre inkább Istent kell sejteni, annyira pontos és precíz minden, hogy másképp nehezen elképzelhető. De fel is teszi az ember magának a kérdést vajon az emberiségnek vagy akár az egyénnek okoz-e több boldogságot felszabadultság érzést és több harmóniát a teremtett világgal, hogy óriási erőforrásokat mobilizálunk pl. a Higgs-bozon megtalálására, vagy neutrino csapdákat telepítünk mélyen a föld alá, ahol sikerül elkapni egy-egy antirészecskét, ami csak egy szűk körnek érdekes vajon a hétköznapjainkban mit profitálunk ebből? (ez csak az egyéni véleményem)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!