Egyre szorultabb Netanjahu helyzete

2024. április 04. 20:48

Izraelen belül és kívül is sokan szervezkednek ellene.

2024. április 04. 20:48

Nyitókép: Abir Sultan/AFP

 

Joe Biden elnök csütörtökre tervezett telefonbeszélgetése Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel próbára teszi a vezetők amúgy is egyre elmérgesedő kapcsolatát. – számol be a CNN. A Biden-Netanyahu hívás, amelynek oka a segélymunkások meggyilkolása,  azon washingtoni félelmek megnyugtatására hívatott, amely szerint 

Izrael legutóbbi lépései kirobbanthatják azt a regionális konfliktust a Közel-Keleten, amelyet Biden nagyon igyekezett elkerülni. 

A magas rangú iráni tisztek elleni hétfői csapást Szíriában, amelyet az Egyesült Államok Izraelnek tulajdonít, megtorlási hullám követhet, amely ismét veszélybe sodorhatja a térségben tartózkodó amerikai csapatokat. 

Az Egyesült Államok gázai háborúval kapcsolatos politikájának kirívó ellentmondása, veszélyt jelent mindkét vezető politikai karrierjére.

Miközben Biden egyre növekvő csalódottságának ad hangot az izraeli vezetők katonai támadásai és annak a civilekre gyakorolt hatásával kapcsolatban, beleértve az ezen a héten megölt hét segélymunkást a gázai övezetben, az Izraelnek nyújtott szilárd amerikai támogatás alapjai nem változnak. És miközben a Fehér Ház a civilek védelmét célzó izraeli eljárások megváltoztatását követeli, és figyelmeztet, hogy a Rafah elleni tervezett támadás humanitárius katasztrófát okozhat, a kormányzat katonai támogatása továbbra is szilárd. Az USA nemrég engedélyezte több mint 2000 további bomba átadását Izraelnek, és a héten források szerint az USA arra készül, hogy jóváhagyja F-15-ös harci repülőgépek 18 milliárd dollár értékű eladását Izraelnek.

Mindkét vezetőre óriási belpolitikai nyomás nehezedik, és politikai prioritásaik összeegyeztethetetlennek tűnnek. Bidennek nagy szüksége van a háború befejezésére, hogy enyhítse a progresszívek haragját, amely a novemberi választások előtt meggyengült politikai koalícióját fenyegeti. Netanjahunak viszont szüksége lehet a háború meghosszabbítására, hogy megakadályozza a választásokat, amelyet könnyen elveszíthet. Megtörténhet, hogy ez a válság végül mindkettőjüket elűzi a hatalomból.

De ne feledjük, hogy Biden rendszeresen folytat kemény hangvételű telefonbeszélgetéseket a világ vezetőivel, kedden például Hszi Csin-ping elnökkel tárgyalt. A Netanjahuval folytatott csütörtöki beszélgetés azonban kritikus pillanatnak tűnik mind a Közel-Kelet, mind Biden saját elnöksége szempontjából.

Nem csak Biden veszíthet, hisz Netanjahu koalíciója egyre közelebb kerül a szakadék széléhez.

Szerdán Benni Gantz, Netanjahu riválisa és a háborús kabinet tagja szeptemberben új választásokat sürgetett. Ezt az izraeli vezető elleni legnagyobb tüntetések követték a háború kezdete óta. A tiltakozásokat a Gázában túszul ejtett vagy eltűnt több mint 100 izraeli hozzátartozói szítják, akik azzal vádolják, hogy túl keveset tesz a hazatérésükért. Netanjahu emellett vitával néz szembe az ortodox vallási iskolákba járók katonai szolgálat alóli mentessége miatt, ami azzal fenyeget, hogy szétszakítja koalícióját.

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:50
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­ö­­g­­ö­s­ ­l­á­n­­y­­­o­k­­­ ­­­v­á­­r­­n­­­a­­k­­­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
victory
2024. április 06. 17:37
Izrael kibasz az usa-val, ez nagyon jó 😁 együtt hullnak a levesbe
0123456789-2
2024. április 05. 12:40
A természetes halandóság miatt (magyar feltételeket figyelembe véve) Gázában a háború kitörése óta közel 15 ezer ember halt meg. Az elhunyt HamaSS pribékek száma 10-12 ezer fő, a többi polgári áldozat.
törölt felhasználó
2024. április 05. 11:15
"iimre 2024. április 05. 06:02 Izrael megalapítása óta állandó harcban ill. háborúban áll a 15-szörös túlerőben lévő muzulmán, terrorista szomszédaival." Izraelt az USA és a frissen megszervezett ENSZ árdekei szerint "alapították" meg a II. vh után. Nem egy üres földterületen, hanem azon a földön, amit ELVETTEK az akkor már évezredek óta ott élő PALESZTIN néptől. Ne hőbörögj, baszod anyád, hanem nyiss ki egy Bibliát, ott van benne Palesztina térképe !!! Az elején is, meg a végén is !!! Palesztina egy LÉTEZŐ ország volt, egészen addig, amíg a britek oda nem mentek, hogy gyarmatosítsák őket, majd a LEIGÁZOTT földet átjátsszák a HAZÁTLAN cionista csürhe kezére. Lásd: Balfour-dekrétum, abban van benne, ahogy a Rothschild klán átjátssza Palesztinát a cionista söpredék kezére. Húzd ki a fejed a cinisták seggéből! .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!