Meglepő kijelentést tett Macron: szerinte ugyanaz a veszély fenyegeti Franciaországot, mint Oroszországot

2024. március 25. 14:52

„Óvakodnunk kell az ügy mindenfajta politikai felhasználásától vagy félretájékoztatástól, inkább szigorúnak és hatékonynak kell lennünk” – mondta a francia elnök.

2024. március 25. 14:52

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP

Franciaországban az elmúlt hónapokban több merényletkísérlettel is próbálkozott az Iszlám Állam dzsihadista csoportnak az az ága, amely az orosz főváros melletti Krasznogorszkban végrehajtotta a 137 halálos áldozatot követelő merényletet – jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron államfő néhány órával azután, hogy

a kormány legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget.

„Óvakodnunk kell az ügy mindenfajta politikai felhasználásától vagy félretájékoztatástól, inkább szigorúnak és hatékonynak kell lennünk. Ebben a szellemben haladunk előre, és remélem, hogy Oroszország is ezt teszi” – tette hozzá a francia elnök, amikor megérkezett az egyik tengerentúli francia megyébe, Guyanára.

Cinikus és kontraproduktív lenne magára Oroszországra és állampolgárainak biztonságára nézve is ezt a helyzetet megpróbálni Ukrajna ellen fordítani

– hangsúlyozta Emmanuel Macron újságírók előtt.

Ezt is ajánljuk a témában

A péntek este négy fegyveres által a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma 182. A merénylet elkövetőjeként még péntek éjjel az Iszlám Állam jelentkezett.

A francia sajtóban megszólaló szakértők szerint a terrorszervezet afgán ága, az Iszlám Állam Horászán hajthatta végre a támadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) viszont azt közölte, hogy a támadóknak ukrajnai kapcsolatai voltak, és oda akartak menekülni, amikor elfogták őket, s Vlagyimir Putyin orosz elnök is Ukrajna felelősségéről beszélt. Kijev azonban visszautasította, hogy köze lenne a krasznogorszki terrortámadáshoz.

Emmanuel Macron elmondta: a francia hírszerző szolgálatok úgy vélik, hogy Iszlám Állam Horászán „rendelte meg és hajtotta végre a támadást”.

A francia elnöki hivatalban a védelmi tanács vasárnap esti ülésén a kormány megállapította, hogy „ez a bizonyos csoport, amely, úgy tűnik, érintett ebben a támadásban, többször is kísérletet hajtott végre a mi hazánkban is” – hangsúlyozta a francia elnök.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. március 26. 06:43
Fél, hogy levágják a fülét (más híján).
muszlim1970
2024. március 25. 22:39
Anyád!Mondjuk értetek nem lenne kár!Sőt!
Martell 2
2024. március 25. 21:57
Nem hiszem hogy a CIA és az ukránok fizetnének a terroristáknak franciaországi akciókért.
P_F_Juli
2024. március 25. 17:52
Ebben a környezetben akarnak olimpiát rendezni. Ha a Momentum "nem intézi el" a franciák javára, már olimpiai lázban égnénk, és a mi fejünk is főne egy esetleges terrortámadás miatt. Az orosz merényletet az első pillanattól kezdve az ISIS nyakába varrták. Honnan voltak benne annyira biztosak? Hogy a franciáknál is megismétlődhet-e hasonló, nem tudni. Azonban mivel a nyugati "nagyhatalmak" nagy létszámmal lesznek jelen, ilyen horderejű biztosan nem következik be. Talán lesz egy "látványpékség", hogy mégis legyen "műsor", de semmi több.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!