Euronews: Hiába a szankciók, Putyin úgyis megnyeri az elnökválasztást

2024. március 15. 13:40

A portálnak nyilatkozó Putyin-kritikus oroszok szerint a szankciós politika valahol utat tévesztett, mivel elsősorban az átlag oroszokat sújtja, miközben a moszkvai elit egyre gazdagabb lesz.

2024. március 15. 13:40
null

Nyitókép: Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP

***

Hiába a szankciók, Vlagyimir Putyin elnök szinte biztosra veheti, hogy megnyeri az oroszországi választásokat, amelyek pénteken vették kezdetüket. Az ellenzékiek mégis azt mondják, hogy az EU tisztviselőinek fokozniuk kell erőfeszítéseiket, hogy Moszkvát ott üssék, ahol tényleg fáj neki – írja az Euronews. 

Az EU szankciós erőfeszítései ellenére, az orosz elit egyre gazdagodik, Oroszország a G7-ek által meghatározott árplafonnál drágábban adja el az olajat, és a moszkvai hadsereg a szövetséges országokon keresztül szankcionált katonai technológiát szerez be – sorolja a cikk. 

Miért nem működtek a szankciók? 

Dmitrij Gudkov orosz ellenzéki politikus az Euronewsnak azt mondta, hogy szerinte 

a szankciók Putyinnak kedveznek, de az egyszerű oroszoknak ártanak.

Szerinte már az európai tisztviselők is kezdik felfogni, hogy elrontották a dolgot. 

Rasa Juknevičienė, az Európai Parlament litván képviselője szerint az EU-nak nincs „hatékony struktúrája” az Oroszország elleni szankciók végrehajtására, mivel a blokknak nincs tapasztalata. Az Unió a múlt hónapban hozta nyilvánosságra 13. szankciócsomagját Oroszországgal szemben. A nyugati vezetők azonban – tette hozzá Juknevičienė – „félnek megbüntetni Putyint, szétzúzni Putyin rendszerét, és minden szükséges támogatást megadni Ukrajnának.”

A Forbes tavaly bejelentette, hogy 

az orosz szupergazdagok vagyona 152 milliárd dollárral (139 milliárd euróval) nőtt 2022 óta.

Navalnij özvegye, Julija Navalnaja februárban az uniós külügyminiszterek előtt felszólalva azt mondta, hogy a szankciók nem az orosz elitet vették célba.

Az Atlanti Tanács szerint Oroszország a G7-országok által 2022 decemberében megállapított 60 dolláros hordónkénti árplafon felett adhatja el az olajat. A Kreml az olaj több mint 70 százalékát „egy árnyékflottán keresztül” mozgatja – írja a jelentés.

A King's College London kutatóinak jelentése szerint Oroszország úgy tudta kijátszani a szankciókat, hogy a tiltott termékeket olyan baráti országokon keresztül importálta, mint Grúzia, Fehéroroszország és Kazahsztán.

Az üldözött orosz ellenzék 

A múlt hónapban egy moszkvai bíróság eltiltotta Putyin legfőbb kihívóját, Borisz Nagyezsdint, az ukrajnai háború ellenzőjét a választásokon való indulástól. A háború óta sok ellenzéki elmenekült az országból, de az emigrációt nem könnyítik meg a szankciók. 

Anasztaszija Sevcsenko volt az első személy Oroszországban, akit a Kreml „nemkívánatos szervezetekről” szóló törvénye alapján büntetőeljárás alá vontak. Sevcsenko szerint az egyik legfontosabb dolog, amit az európai tisztviselők a választásokkal kapcsolatosan tehetnek, hogy Putyin rendszerét illegitimnek titulálják és nem gratulálnak a győzelméhez. „Ez egy kulcsfontosságú pont számunkra” – mondta Sevcsenko az Euronewsnak.

A disszidensek azt is hangsúlyozzák, hogy a rezsim elől menekülő oroszoknak nyugati támogatásra van szükségük.

Dimitrij Androssow, egy Putyin-kritikus, aki jelenleg Berlinben él, az Euronewsnak elmondta, hogy bizonyos programok és lehetőségek világszerte lezárultak az oroszok előtt. Sok esetben tehát a szankciók a rendszerellenes oroszokat is ellehetetlenítik. 

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­ö­­­g­ö­­­s­­ ­­­l­­­á­­n­y­o­­k­­­ ­­­v­­­á­r­­­n­­a­k­­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
survivor
2024. március 15. 15:12
BIZTOS, HOGY PUTYKÓ NYER ?? JAJ, ÉN ÚGY IZGULOK ! MI LESZ HA NEM ? HA KARIGERI NYER ??? :-)) :-)) :-))
kiss.istvan770
2024. március 15. 14:34 Szerkesztve
Az oroszoknak is meg vannak a külföldre szakadt, aljas, hazug hazaárulóik. Minden népnek van selejtje is. https://mandiner.hu/kulfold/2024/03/bloomberg-hatastalanok-a-nyugati-szankciok-rekordalacsony-az-orosz-munkanelkuliseg A bloomberg azért fizetős, nehogy a "pórnép" is megismerje a valóságot és az ellene szőtt terveket.
o1gpedofil-2
2024. március 15. 14:07
Hiába a csorosag, a cigany úgyis megnyeri az elnökválasztást
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!