Amerika arra kéri az ukránokat, hogy ne bombázzák az orosz olajfinomítókat

2024. március 22. 18:00

Bidennek nem jó az elszálló olajár, közeledik az elnökválasztás.

2024. március 22. 18:00
null
Maráczi Tamás

Nyitókép: Műholdas felvétel egy lángokban álló orosz olajfinomítóról Klincinél 2024. január 19-én  /  forrás: Satellite image ©2024 Maxar Technologies / AFP

---

Az amerikai kormányzat arra kérte az ukrán hadsereget, hogy szüntesse be az orosz olajfinomítók elleni dróntámadásokat, a Politico szerint az Egyesült Államok nem szeretné, ha emiatt elszállnának az olajárak, és Moszkva valamilyen fájdalmas válaszlépésre (például európai olajvezetékek elleni akciókra) szánná el magát.

Az elmúlt hónapokban 

az ukrán erők szisztematikusan támadják az orosz energetikai létesítményeket, 

hogy ezzel okozzanak károkat a nyugati szankciókkal dacoló orosz nyersolaj- és földgáz-exportnak. 

Ez azonban áttételesen árthat az amerikai érdeknek, hiszen ha az orosz olajkitermelési kapacitás a támadások miatt visszaesik, az könnyen az olajárak emelkedését válhatja ki, a sorsdöntő amerikai elnökválasztás előtt pedig a választók a pénztárcáikon fogják érezni a benzinkutaknál megváltozó helyzetet. Elemzők szerint 

az emelkedő üzemanyagárak tovább növelték az inflációs hatást az Egyesült Államokban 

- jelenleg kicsivel a tavaly tavaszi árszint alatt vannak, de így is 60 százalékkal magasabbak, mint amilyenek 2020-ban Biden elnöksége előtt voltak. Így meglehetősen nehéz lesz a kampányban meggyőzni a választókat, hogy a demokratapárti kormányzat jól menedzselte a gazdaságot - írja a oilprice.com portál.

Joe Biden elnök ezt nem engedheti meg magának, ezért jeleztek az ukrán biztonsági erőknek. Az ukrán hatóságok és az ukrán elnöki hivatal eddig nem reagáltak a Politico megkeresésére.

Ukrajna európai kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettese, Olha Sztefanisina a Kijevi Biztonsági Fórum rendezvényén reagált az amerikai kérésre: szerinte az orosz olajfinomítók legitim háborús célpontok, és bár megérti az amerikai kérést, de  - mint fogalmazott - 

Ukrajna a „kéznél lévő kapacitásaival, erőforrásival, eszközeivel harcol az ellensége ellen”.

Az uniós lap emlékeztet: az orosz hadsereg a harcok során válogatás nélkül támadta az ukrán energetikai létesítményeket, akár úgy is, hogy ezzel városok maradtak áram nélkül.

--

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­g­ö­­s­­­ ­­­l­á­­n­y­o­­k­­­ ­v­á­­­r­n­­­a­­k­­ ­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Nasi12
2024. március 23. 22:15
Félnek, hogy az ukrán tankokba nem jut orosz dizzel.
szabadabb
2024. március 23. 00:20
A hír igaz csak "nem attól félnek" hanem szeretnék És nem "megkérte hogy ne" hanem utasította hogy DE!
robogo72
2024. március 22. 22:53
Az utóbbi 15 évet tekintve az ár jó nagyokat kileng, de most nagyjából az átlagnál vagyunk nominálisan. Pl 2010 februárjában pontosan annyi volt mint ma. Csakhogy az akkori 1$ jelenértéken kb. 1,5$. Ezért a kilengésektől eltekintve az ár valójában folyamatosan csökken. Nem is kicsit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!