A TikTok betiltásáról vitatkozik Biden és Trump

2024. március 12. 10:12

Joe Biden aláírná a TikTok betiltását, Trump viszont nem akarja a Facebook megerősödését.

2024. március 12. 10:12
TikTok - U.S. flag

Fotó: Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

Az amerikai elnök a napokban arról beszélt: aláírná a TikTok betiltását. A kínai videómegosztó pár év alatt emelkedett a főleg az új nemzedékek által használt legnépszerűbb platformok közé. Ugyanakkor a cég nem a hagyományos amerikai, Szilícium-völgyi óriások közé tartozik, s 

kínai tulajdonlása miatt sok aggodalmat vet föl a nyugati világban a terjedése és népszerűsége.

Az amerikai törvényhozók már több alkalommal tervbe vették a TikTok betiltását vagy eladatását. Joe Biden elnök a napokban arról beszél, ő aláírna egy ilyen javaslatot. A washingtoni szövetségi Képviselőház a jövő héten szavazni is fog erről.

Donald Trump is megszólalt a TikTok ügyében. Szerinte ha a kínai állam akar valamit a TikToktól, azt meg fogja kapni, ezért valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ugyanakkor azt is hozzátette: ő azt sem akarja, hogy a Facebookot még kétszeresére növelje. „Ha betiltod a TikTokot, annak a Facebook és mások nagy nyertesei lesznek” – fogalmazott Trump. Szerinte viszont a Facebook „nagyon rossz volt ennek az országnak, különösen a választások idején”, tette hozzá Trump, 

aki a Facebookot egyenesen „a nép ellenségének” nevezte.

Trump egyébként elnöksége idején a TikTok betiltását szorgalmazta, ez azonban nem valósult meg; ugyanakkor aláírt egy elnöki rendeletet, amiben megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy a TikTok-tulajdonos ByteDance kínai céggel üzleteljenek.

A CBS beszámolt időközben arról, hogy a napokban az amerikai TikTok-felhasználók, köztük gyerekek tömegei egységes push üzenetet kaptak arról, 

hogy szólaljanak fel „a TikTok bezárása ellen”. 

Az üzenetben linkelt oldal az irányítószámukat kérte el, valamint a helyi kongresszusi képviselőjük elérhetőségét adta meg. Egy amerikai képviselő utána arról beszélt a CBS-nek, hogy az üzenetek gyerekek tömegeihez jutottak el, akik aztán elárasztották irodáikat a hívásaikkal.

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. március 12. 17:06
Ne aprózzátok el ! A facebookot is ! Sőt , magát a netet kell betiltani. Semmi tragédia se lenne... 1970 előtt is működött a világ.
Patika
2024. március 12. 16:48
Mű kapcsolatiság mű embereknek.
szemlelo-2
2024. március 12. 16:44
Egy amerikai cikkben írták, hogy a TikTok betiltás ugyanolyan - feltehetőleg sikertelen - beavatkozás lenne, mint amikor a Szovjetunióban az 1960-as években betiltották a farmert és a beat zenét.
Taincu
2024. március 12. 12:58
Nem lehetne mindkettőt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!