„Magyarország kitalált valamit, amit jó lenne, ha mi is megtanulnánk” – sorra érkeznek a dicséretek a tengerentúlról, pozitív példa lett hazánkból

2024. március 15. 08:59

Nagyszabású estéllyel fogadta Donald Trump az őt Floridában meglátogató Orbán Viktort. A magyar kormányfő ismét a várható republikánus elnökjelölt mellé állt, aki szerinte békét tudna teremteni Ukrajnában.

2024. március 15. 08:59
null

Nyitókép: AFP / Fischer Zoltán

***

Rajcsányi Gellért és Szalai Laura írása a Mandiner hetilapban.

A magyar kormány 2016 és 2020 után ismét Donald Trumpra tesz: Orbán Viktor az újra elnökségre készülő amerikai üzletember-politikus vendége volt Floridában. Látogatása üzenetértékű mind hazai és külföldi híveinek, mind ellenfeleinek. Emlékezetes, 2016-ban Orbán Viktor sokakat meglepett azzal, hogy korán és egyértelműen Donald Trump mellé állt. Az Egyesült Államokban akkor már évtizedek óta közismert üzletember és médiaszemélyiség unortodox kampányolással és – az akkori republikánus fősodorhoz képest – unortodox üzenetekkel lépett fel a 2016-os elő­választáson. Fősodorbeli vetélytársai nem tudtak fogást találni rajta, ő viszont gyakorlatilag mindenkin talált fogást: előbb a republikánus vetélytársakat, aztán Hillary Clintont is legyőzte, így elkezdődhetett négyéves elnöki ciklusa a világ vezető hatalma élén.

Trump idén úgy tért vissza, hogy közben el sem vonult. Az pedig bizonyos, hogy eddig ezt az évet is megnyerte: könnyedén győzött a legtöbb republikánus előválasztáson, és a minapi szuperkedd után – lásd kapcsolódó cikkünket a lapban – egyetlen megmaradt ellenfele, Nikki Haley is bedobta a törülközőt. Így jelen állás szerint semmilyen politikai akadály nem áll újbóli republikánus elnökjelöltsége útjában.

A szuperkedd utáni napokban, Donald Trump legújabb sikerei közepette érkezett az Egyesült Államokba Orbán Viktor. A magyar kormányfőt estélyen fogadó elnökjelölt nem fukarkodott a méltató szavakkal: „Senki nem jobb vagy okosabb vezető, mint Orbán Viktor. Fantasztikus. Amint tudják, ő Magyarország miniszterelnöke, aki remek munkát végez. Nem ellentmondásos figura, mert ha elmondja, hogyan lesz, akkor az úgy is lesz. Ő a főnök. Európa, sőt az egész világ egyik nagyszerű, fantasztikus vezetője. Nagyon megtisztelő, hogy itt vagy közöttünk, Viktor. Nagyon megtisztelő, köszönöm!”

Orbán hangsúlyozta: Trump volt hosszú idő után az első olyan elnök, akinek a regnálása alatt nem indult háború”

A miniszterelnök a látogatás után a találkozó politikai vonzatairól és az amerikai–magyar kapcsolatokról beszélt az M1-en. Hangsúlyozta: Donald Trump elnöksége négy évében lezárt háborúkat, és ő volt hosszú idő után az első olyan vezető, akinek a regnálása alatt nem indult háború. „Az amerikaiak általában nem ismerik részletekbe menően az európai történelmet. Azt általában megértik, hogy Ukrajna a szomszédunk, és az rossz, ha valakinek a szomszédságában háború dúl” – fogalmazott Orbán. Trump nem árul zsákbamacskát, most is békepárti, ami Magyarországnak kiemelten fontos – jelentette ki. „Nem látok más olyan eltökélt, erős embert, aki képes lenne rá, mint Donald Trump” – jegyezte meg. Ha Joe Biden nyerne, „az rossz lenne” – fűzte hozzá.

ORBÁN Viktor
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Orbánt kérdezték Trump béketervéről is. Bár rész­leteket nem közölhet, annyit elárult: ismeri, és alap­vetően egybeesik a magyar elképzelésekkel. Kijelentette, hogy Trump nem fog pénzt adni Ukrajnának. Ha pedig az Egyesült Államok kiszáll a finanszírozók közül, Európa nem fogja bírni egyedül a terheket, és ezzel vége is lesz a háborúnak.

„Ő azt is mondja, hogy nem akarja finanszírozni az euró­paiak helyett Európa biztonságát. Vagy fizessenek érte, vagy építsenek saját hadsereget” – fogalmazott a kormányfő. Jelezte: a harminckét NATO-tagállam közül Magyar­ország abba a nyolcba tartozik, amely teljesíti a 2 százalékos védelmi ráfordítást. „Az ukrajnai háború bebizonyította, hogy nem lehet sunnyogni. A biztonságnak ára van, és meg kell fizetni.”

A Trump-találkozóról meg­jegyezte, családi meg­hívás is volt egyben: „Nagy segítség Ma­gyar­országnak, hogy Donald Trump felesége szlovén, így jól ismeri a térségünket.” Szerinte az elnökjelölt egy legenda, egy showman és egy valódi ember. „Innen nézve, Közép-Európából, ahol sokáig kommunista diktatúra volt, megdöbbentő, hogy nem akarják engedni Donald Trumpot indulni, és minden eszközt felhasználnak, mert ez diktatórikus módszer.” Hozzátette, hogy a küzdelem azonban jót tesz Trumpnak, aki végül úgy jár majd, mint egy magyar népmesei hős: győz.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország példa Amerika számára – Kevin Roberts amerikai konzervatív vezető a Mandinernek

„A legjobb, amit az Egyesült Államok elnöke jelenleg tehet, hogy hatalmát és hitelességét latba vetve békekötésre vegye rá a feleket – még ma.” Tiszteli a magyar történelmet, aggódik Amerika állapota miatt, és szerinte nem történt volna meg az ukrajnai háború, ha Trump az elnök – Kevin Roberts, a befolyásos konzervatív Heritage Foundation elnöke adott interjút lapunknak!

A világnak szüksége van egy mozgalomra, amely az igazságért harcol

Az amerikai–magyar kapcsolatok jövője címmel tartott panelbeszélgetést a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a The Heritage Foundation Orbán Viktor részvételével múlt csütörtökön.

 

A programot Vivek Ramaswamy amerikai konzervatív politikus, kommentátor, korábbi republikánus elnökjelölt vezette fel, s hangsúlyozta: Orbán Viktor vezetése alatt Magyarország kitalált valamit, „amit jó lenne, ha megtanulnánk: a nemzetállam alapvető fontosságú egyéni identitásunk megalapozásához”. A miniszterelnökkel Kevin Roberts történész, az alapítvány elnöke beszélgetett, aki kiemelte: a magyar kormányfőnek nagyon sok rajongója van az Egyesült Államokban, sokak figyelik érdeklődéssel az intézkedéseit. „A világnak szüksége van egy mozgalomra, amely az igazságért, a hagyományokért, a családokért, az emberekért küzd” – hangoztatta.

 

A panelbeszélgetésen Orbán Viktor felhívta a figyelmet: egy nagy európai harc zajlik az egész térségben. Szerinte most a fő választóvonal az országokon belül az, hogy vannak politikai erők, amelyek meg akarják őrizni a nemzet szuverenitását, a többiek pedig feladnák valami nagyobbra, például hogy egy európai szuperállamhoz vagy egy liberális közösséghez csatlakozzanak, amelynek nincs nemzeti identitása.

 

Vivek Ramaswamy egyébként X-oldalán egy videót is megosztott az Orbán Viktorral való találkozásáról. Ezen a kormányfő arról beszélt, a  legfontosabb, hogy azoknak, akik a családért harcolnak, muszáj száz százalékban hinniük abban, hogy igazuk van. „Hinned kell azt is, hogy azok, akiknek nincs hangjuk a politikában, veled vannak, hiszen a társadalom többsége családpárti, ez nem pártpolitika kérdése. Ezért is támogatta a magyar társadalom túlnyomó többsége, hogy az alkotmányba kerüljön be: az apa férfi, az anya nő. A társadalom konzervatív, ha a családról van szó” – szögezte le. Vivek Ramaswamy erre reagálva úgy fogalmazott: „A hagyományos család az ember által ismert legnagyszerűbb kormányzási forma. Ez nem lehet vitás. Jó, hogy ma végre találkozhattam Orbán Viktorral.”

 

A Heritage alapítványt 1973-ban hozták létre a korszak konzervatív mozgalmárjai. A nyolcvanas években, Ronald Reagan elnöksége alatt nagy befolyásra tett szert, tevékenysége és nézetei meg­határozták a következő évtizedek republikánus politikáit, mostanra pedig a világ legmeghatározóbb agytrösztjei közé került. Rendszeresen szervez beszélgetéseket, előadásokat a legnevesebb jobboldali és más meghatározó politikusok, elemzők, közéleti személyiségek részvételével; mások mellett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ron DeSantis, Florida kormányzója, Mike Pence, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, valamint Ernesto Araújo brazil külügyminiszter is a vendége volt.

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Batman007
2024. március 16. 16:46
A magyar amerikai kacsolat Trump elnök úr ujraválasztásával nem fog romlani. Ukrajna számára ezt nem venném biztosra.
abcugabcug
2024. március 15. 17:39
zsák a foltját
ersa57
2024. március 15. 16:36
"Orbán hangsúlyozta: Trump volt hosszú idő után az első olyan elnök, akinek a regnálása alatt nem indult háború” Viktor! Meddig akarod még magad abban az illúzióban ringatni, hogy VILÁGPOLITIKAI TÉNYEZŐ VAGY, miközben valójában Trump, Erdogan, Kína és Putyin is dróton rángatva irányít téged???!!!! Egy percig ne legyen kétséged afelől, ha Trump érdeke úgy kívánja, holnaptól elengedi a kezedet és nem is fog rád emlékezni!! Csak emlékeztetni szeretnélek, hogy Trump elnöksége alatt indult meg Ukrajna felfegyverzése (s ha ő marad az elnök, a háború is ugyanúgy megindult volna), ő indította meg a kereskedelmi háborút Kína ellen, akikkel egyre szorosabb gazdasági kapcsolatokat akarsz kiépíteni és meg próbálod őket becsempészni az EU-ba. Ha Trump lesz az elnök, válaszút elé kerülsz, vagy kitartasz az elveid mellet és elveszíted Trump barátságát, vagy 180-os fordulatot teszel és PUTYIN, ERDOGAN ÉS KÍNA MELLETT TRUMP SEGGNYALÓJA IS LESZEL!!!!
Pelso j.
2024. március 15. 12:56
Nehéz munka lehet a bazári színházat, eredményben a semmit sikersztorinak előadni. Vajon meddig tart még ez a mulatságos erőlködés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!