„Pénzügyi öngyilkosság” és luxus lett a briteknél a gyermekvállalás?

2024. február 24. 15:32

Eladósodnak a brit szülők az egyre drágább gyereknevelés miatt.

2024. február 24. 15:32

Ha a rideg számokat nézi az ember, a gyermekvállalás rendkívül sok költséggel, pontosabban pénz- és időráfordítással jár – ugyanakkor az, akinek van gyereke, tudja, hogy anyagiakban semmilyen módon ki nem fejezhető öröm ez.

A fejlett világ kevésbé tehetős családjainál komoly zsonglőrködés kigazdálkodni a gyermek étkezésének és taníttatásának költségeit, különösen ha a felsőoktatásban elkért tandíjak kerülnek sorra. A briteknél azonban – legalábbis az Euronews szerint – ennél is rosszabb a helyzet: már a bölcsődében, óvodában kezdődik.

Csupán az elmúlt egy évben

harmadával nőtt azon szülők száma, akik adósságba verték magukat a gyermekfelügyelet elképesztő költségei miatt.

Az összesen 38 500, ötévesnél kisebb gyereket nevelő brit szülő által kitöltött kérdőívet a Pregnant Then Screwed (kb. „terhes, aztán elcseszve”) nevű, különösen az egyedülálló szülők számára több kormányzati támogatást követelő csoport készítette és dolgozta fel. A csoport pedig felhívja a figyelmet arra a tendenciára, hogy a megkérdezettek mintegy 45,9 százaléka, vagyis csaknem a fele válaszolta kérdésükre azt, hogy vagy hitelt kellett felvenniük, vagy a megtakarításaikat kellett felélniük azért, hogy ki bírják fizetni a gyermekfelügyelet költségeit; ami harmadával több, mint akár egy évvel korábban.

A szervezet hozzáteszi: az egyedülálló szülők aránya továbbra is magas – mintegy kétharmados – azok körében, akik kérdéseikre elmondták, hogy a (jellemzően brutális kamatra kölcsönt adó)

hitelkártyájukat kellett használniuk, kölcsön kellett kérniük valakitől pénzt, vagy a megtakarításukhoz kellett nyúlniuk ennek a költségei miatt.

Az ötévesnél kisebb gyermekek szüleinek 53 százaléka – folytatják – a háztartás bevételének több mint a negyedét kellett, hogy bölcsődére, óvodára fordítsák, ez alig egy éve még 37 százalék volt. Öt szülőből egy ráadásul a háztartás bevételének több mint a felét (!) fordította erre.

„A szülők, akik több gyermeket szeretnének vállalni, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak” – nyilatkozza a csoport alapítója, Joeli Brearley a lapnak. „Szülőnek lenni egyébként is kemény, de amikor többgyermekesnek lenni azt jelenti, hogy a teljes jövedelmed feláldozod, az utódvállalás pénzügyi öngyilkosságnak tűnik”; s „ha nem vigyázunk, szülőnek lenni luxus lesz”, aminek a gazdaság is kárát látja majd.

A kisgyermek-felügyelet költségei sok szülőt elriasztanak a gyermekvállalástól – emlékeztet a cikk –

az abortuszon átesett nők több mint fele, 52,5 százaléka döntött a költségek miatt a terhességmegszakítás mellett.

Más anyák azért panaszkodnak, hogy nem éri meg visszamenniük dolgozni, mert szinte minden pénz, amit megkerestek, elmegy a gyermek elhelyezésére.

A teljes idős bölcsődei elhelyezés ugyanis – ami lehetővé tenné a szülőnek a visszatérést a munka világába – a 14 ezer fontnak megfelelő költséget jelent – ez mintegy 6,4 millió forintnak felel meg. A portál által megszólaltatott szülők közül van, aki jelezte: ez nagyságrendileg a minimálbér összege. Olyan családok is beszéltek a lapnak, akik emiatt inkább az anya otthonmaradása mellett döntöttek.

Mindez ráadásul úgy, hogy bölcsődei férőhely is alig van

– a szülők harmada számolt be arról, hogy több mint kilenc hónap volt, mire üresedés támadt és bölcsődébe adhatta a gyerekét. 

Születtek közben mindenféle kényszermegoldások is – az egyik londoni anya például arról mesélt, hogy mivel férjével együtt teljes munkaidőben dolgozva egyszerűen nem fért bele időben a gyermek hazaszállítása az iskolából, egy olyan applikációt talált ki, ahol egymásban bízó felnőttek segíthetnek egymásnak a gyermekek hazajuttatásában – de ez nyilvánvalóan nem megoldás.

A Euronews emlékeztet: a brit kormány ígéretet tett arra, hogy április 1-től csökkenti a bölcsődei költségeket, de az említett szervezet felmérése szerint a szülők 70 százaléka további drágulásra számít.

 

Nyitókép: Pixabay

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
törölt felhasználó
2024. február 25. 10:49
Így termeli magát újra a munkásosztály nyomora. Generációkon keresztül hajtják a mókuskereket és szülik bele a kölykeiket a mókuskerékbe. Hiába dolgoznak, a megtermelt érték JAVÁBÓL sose jut nekik, éppen csak annyit kapnak kézbe, amennyiből a munkaerejüket napról napra újra tudják termelni. Ha nekik ez kell, akkor ne panaszkodjanak. Tegyenek úgy, mint ahogy a hozzájuk hasonló prolik már Dickens, Zola és sok más író idejében tette: adják ki falura, dajkaságba a gyereket, ha nem tudják eltartani.
survivor
2024. február 25. 04:19
Nem kell annyira JÓL ELNI. BKV berlet v. autó ??
survivor
2024. február 25. 04:15
Es ez miert NEM zavarja a 4-7 gyerekes afrikai csaladokat ?? Ott nem csökken a lelekszám ?
alexandrosz-2
2024. február 24. 20:10
Majd Fatima, Yasmin és Sulejmana szül helyettük is. Kétszer annyit. Mint nálunk a cigányok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!