Ezért ellenezheti Magyarország az újabb szankciós csomagot

2024. február 16. 10:27

A Financial Times szerint kínai cégek miatt blokkolja Magyarország a 13. szankciós csomagot, Brüsszel viszont sietne, hogy az orosz-ukrán háború második évfordulójára aktiválhassa az intézkedést.

2024. február 16. 10:27
MACRON, Emmanuel; VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor; SCHOLZ, Olaf; MICHEL, Charles

Magyarország megakadályozta a Moszkva elleni legújabb uniós szankciós csomag jóváhagyását, ám ezúttal nem az Oroszországot célzó intézkedésekkel szembeni ellenállás, hanem Kína miatt – írja a Financial Times. A megfogalmazás egyébként minimum félrevezető, hiszen Magyarország eddig sem az orosz érdekek miatt ellenezte, de nem akadályozta meg a szankciók bevezetését, hanem azért, mert többet ártanak az európai gazdaságnak, mint Oroszországnak.

A FT megjegyzi, ha nincs a magyar ellenkezés, akkor már alá is írták volna az uniós nagykövetek ülésén a dokumentumokat, hiszen az Unió siet: Brüsszel célja, hogy a 13. szankciós csomagot aktiválja az orosz-ukrán háború második évfordulójáig.

A lap információi szerint a csomag 200 olyan orosz, kínai és más országbeli szervezetet és személyt célozna meg, akikről úgy vélik, hogy segítik Moszkvát az eddig bevezetett szankciók kijátszásában. Egy – természetesen név nélkül nyilatkozó – uniós tisztségviselő szerint Magyarország a kínai cégek miatt blokkolja a döntést.

Magyarország a saját érdekei miatt ellenzi a 13. csomagot

– szögezte le a Lenta Hírügynökségnek Nyikolaj Topornyin, az MGIMO Európai Jogi Tanszékének docense. Ő úgy tudja, három kínai és egy indiai cégről van szó, amelyek üzleti kapcsolatban állnak magyar vállalatokkal, így gazdasági kárt okozna szankcionálásuk.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. február 16. 15:16
NEHEZEMRE esik - Novák Katalin és Varga Judit i - kirűgása után - egyetértenem, de ezzel egyetértek. A SVÉD NATO -csatlakozás halogatásával meg NAGYON nem!
Kovács Ubul
2024. február 16. 14:23
"olyan orosz, kínai és más országbeli szervezetet és személyt célozna meg, akikről úgy vélik, hogy segítik Moszkvát az eddig bevezetett szankciók kijátszásában" - miért lenne muszka érdek, ugyan dehogy. Kit akartok átverni, moszkovita geccek??
Chardonnay99
2024. február 16. 13:53
"Magyarország a saját érdekei miatt ellenzi a 13. csomagot" Hová jut így a világ, egy ország saját érdekeit tartja szem előtt, maga a borzalom. Ahelyett a davosi zseniket követnék leszegett fejjel.
lemez
2024. február 16. 13:37
Milyen jót röhög az usa rajtunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!