Erős földrengésre ébredtek az emberek az osztrák határ közelében

2024. február 01. 08:59

Sopronból, Jánossomorjáról és a Fertő-tó környékéről többen arról számoltak be, hogy érezték a föld mozgását.

2024. február 01. 08:59

Húsz éve nem tapasztalt erősségű földrengés rázta meg kedden hajnalban Ausztria keleti részét, közel a magyar határhoz – írja az Origó. A Sas-hegyi obszervatórium mérései szerint Soprontól mintegy 60 kilométernyire történt a földmozgás a Richter skála szerint 4,7 fokozatú volt – közölte az MTA Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa, Mónus Péter.

Sopronból, Jánossomorjáról és a Fertő-tó környékéről többen arról számoltak be, hogy érezték a föld mozgását: 

megmozdultak a csillárok, a szekrények, tányérok, poharak koccantak össze. 

Volt olyan eset is, hogy az ingaóra jelzett, holott az óra mutatója szerint ez még nem volt aktuális. de károkról egyelőre nem lehet tudni.

A Sas-hegyi obszervatórium szakembere szerint Ausztria keleti részén, a magyar határ közelében egy északkeleti és délnyugati törésvonal mentén viszonylag gyakori a földrengés, évente többször is előfordul. A földmozgás természete szerint még lehet számítani utórezgésekre.

Az osztrák híradások a Richter-skála szerint 4,8 erősségű rengésről számoltak be, melynek epicentruma az alsó-ausztriai Ebreichsdorfnál volt.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó:Peter Steffen / DPA / AFP

 

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!