Egymásnak feszülnek a palesztinok: az elnök békére szólította fel a Hamászt

2024. február 14. 13:52

Mahmúd Abbász szerint „a népet meg kell kímélni egy újabb katasztrófától”.

2024. február 14. 13:52

Mahmúd Abbász palesztin elnök a Wafa palesztin hírügynökség szerdai jelentése szerint mihamarabbi megállapodás megkötésére szólította fel a Hamász iszlamista terrorszervezetet a túszok szabadon engedéséről Izraellel a Rafah elleni izraeli támadás megelőzésé és a palesztin nép védelme érdekében.

A népet meg kell kímélni egy újabb katasztrófától” 

– fogalmazott a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke a Wafa hírügynökségnek adott interjúban. A Rafah elleni támadás több ezer áldozatot, szenvedést és kitelepítést eredményezne – mondta. Jelenleg lassan haladnak a tárgyalások a tűzszünetről és az iszlamista Hamász által fogva tartott további túszok szabadon bocsátásáról. Egy keddi kairói találkozón az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselői nem jutottak megállapodásra, de folytatódnak a megbeszélések.   

Cél a Hamász megsemmisítése

A tárgyalások a Hamász és más szélsőséges palesztin csoportok által október 7-én Izraelből a Gázai övezetbe elrabolt túszok cseréjéről szólnak az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyokért cserébe. A napirenden szerepel még egy esetleges tűzszünet időtartama és a Gázai övezet hiányt szenvedő lakosságának szánt segélyszállítmányok kérdése is. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a múlt héten utasította a hadsereget, hogy terjessze a kormány elé a rafahi offenzíva és a helyi lakosság evakuálásának terveit. 

Az akció célja az iszlamista Hamász ottani utolsó harcoló egységeinek megsemmisítése lenne.   

A Gázai övezet Egyiptommal határos déli részén fekvő Rafah elleni katonai offenzíva rendkívül problematikus lehet, mivel az eredetileg 300 ezer lakosú város jelenleg még mintegy egymillió menekültnek is otthont ad, akik többsége az izraeli hadsereg utasítását követve érkezett oda.   

A Hamász fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert megöltek, háromezret megsebesítettek és további nagyjából 250 embert elraboltak és az övezetbe hurcoltak. Válaszul az izraeli kormány háborút indított a terrorszervezet ellen a Gázai övezetben, és megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről. A gázai egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint azóta a katonai műveletek halálos áldozatainak száma az övezetben már meghaladja a 28 ezret.

(MTI)

Nyitókép: Képmetszet / YouTube

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. március 19. 11:18
1. A palesztinek egymás közt sem tudnak megegyezni. 2. Az arab országok egyetlen palesztint sem fogadnak be. 3. Ők tudják, miért. 4. Katar is csak terrorvezéreknek nyújt menedéket. 5. Stb.
rockercicc
2024. február 15. 00:11
Nyírjátok ki egymást! Hajrá! Senkinek sem fogtok hiányozni! Mocskos terroristák!
Héja
2024. február 14. 15:23
A palesztin menekülőket egyetlen arab ország sem engedi be. Egyiptom a határkerítést szögesdróttal is megnagyobbította. A palesztinek marakodnak egymástközt is.
karakter-2
2024. február 14. 14:13
Mandi ti ennyire hülyék vagytok? Gázát a zsidók bombázzák szarrá, mit érnének vele, ha Hamász békét akarna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!