Orbán Viktor a tűzzel játszik – trianoni „fantomfájdalomról" ír a bécsi tudósító

2024. január 17. 10:41

A svájci lapban megjelent véleménycikk szerint a magyar kormányfő kényes terepre lép, amikor a nemzeti jog által meghatározott államhatár és a nemzet határa közti különbségről beszél.

2024. január 17. 10:41

Az Európai Unióban már alig vannak revizionista követelések, Magyarország azonban államérdekként kezeli az elveszett múltbeli nagyság fantomfájdalmát – áll a Neue Zürcher Zeitung véleménycikkében. A magyarellenes irányt követő svájci lap bécsi tudósítója, Ivo Mijnssen azt írja, Orbán Viktor a végletekig viszi a sérelmek ápolását, mert tudja, hogy a trianoni szerződéssel kapcsolatos felháborodás táplálásával a lakosság nagy részének szívéhez szól.

A magyar miniszterelnök határozottan átértelmezte a Trianonhoz kapcsolódó veszteséget, egy új nemzeti mítosszá tette

– jelentette ki a szerző, aki szerint úgy osztogatott szét a magyar kormány több mint egymillió útlevelet, hogy nem törődik a szomszédos országok azon törvényével, amely tiltja a kettős állampolgárságot.

A cikk hosszasan sorolja, miért nincs jóban Magyarország a szomszédaival – az viszont éppenséggel nem szerepel benne, hogy Robert Fico szlovák kormányfő épp a minap állt ki Orbán Viktor politikája mellett.

Az újságíró úgy véli, Orbán Viktor kényes terepre lép, amikor a nemzeti jog által meghatározott államhatár és a nemzet határa közti különbségről beszél, mert Oroszország ukrajnai inváziója is megmutatta, hogy az ilyen szavaknak valódi következményei lehetnek.

Azt azért hozzátette, hogy Magyarország mérete miatt nem hasonlítható Oroszországhoz, ráadásul a miniszterelnök külpolitikája mindig belpolitikai érdekeket követ, a trianoni trauma kezelésével a lakosság széles rétegét szólítja meg, amely nosztalgiával tekint vissza a kisállam egykori birodalmi nagyságára.

A bécsi tudósító úgy véli, Orbán Viktor a tűzzel játszik, mert retorikailag szándékosan aláássa azoknak a szabályozási struktúráknak a legitimitását, amelyekben az ország működik. Megjegyezte, az imperialista jelszavak ismételgetése olyan felhevült légkört teremt, amelyet hosszú távon nehéz kontrollálni.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intar
2024. január 17. 19:36
Svactól le kell csippenteni egy-egy olasz, francia és német többségü területet. Aztán majd megnézzük merre görbül a szájuk széle.
MyOp
2024. január 17. 19:22
Bizony, és addig lesz Magyarország, magyarság, amíg Trianon fáj a legtöbb magyarnak. Lehet, hogy ez egyfajta pesszimista attitűd, amit a svájciak nem értenek, de a magyar nemzeti célok jórészt ebből táplálkoznak.
Almassy
2024. január 17. 19:15
Na ezt az NZZ cikket vajon ki diktálta itthonról?!
Jose
2024. január 17. 17:56
A suttyó svájci (vagy osztrák) gecizik velünk. Mocskos rohadékok ezek mind. Ezekhez akarunk tartozni? Minek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!