Lehet kétnyelvű Dél-Szlovákia

2024. január 11. 08:27

Új magyar kisebbségi kormánybiztost nevezett ki a szlovák kabinet: Horony Ákos nyelvi jogokról, hivatali gáncsoskodásról és saját félelmeiről beszélt lapunknak. Kérdeztük a járások átrajzolásáról, a Beneš-dekrétumok és a kettős állampolgárság ügyéről is.

2024. január 11. 08:27
Nice,Catholic,Chapel,In,Eastern,Europe,-,Village,Drazovce,Near
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Negyedik kormányfői ciklusát kezdte meg októberben Robert Fico. Ennek egyik, számunkra fontos mellékszála, hogy első ülésén menesztette Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost, és akár a magyaroknak tett gesztusnak is tekinthető, hogy a törvényhozásba be nem jutó – december óta Magyar Szövetség néven működő – Szövetség párt által javasolt Horony Ákost nevezte ki utódjának. A 49 éves festő­művész és jogász Dunaszerdahelyen él, a helyi és kisebbségi politika aktív résztvevője, volt kulturális államtitkári asszisztens, civilként a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálatnál anyanyelvhasználati jogokkal foglalkozott. Egy évtizede segíti a szlovák–magyar kisebbségi vegyes bizottság munkáját, s hivatalba lépése előtt is tagja volt a Kisebbségi Kormánybiztosi Hivatal magyar nyelvi tanácsadó csoportjának.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. január 11. 08:35
Majd ha valami kézzel foghatót is látok..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!