Hatnapos vasúti sztrájk béníthatja meg Németországot

2024. január 23. 14:28

A német mozdonyvezetőknél betelt a pohár.

2024. január 23. 14:28

Hatnapos, rekordhosszú sztrájkba lépnek a német mozdonyvezetők szerda hajnaltól hétfő kora estig, miután szakszervezetük elutasította a Deutsche Bahn (DB) állami vasútársaság legújabb bér- és munkaidő ajánlatát. A DB Cargo teherszállító vasúti cég mozdonyvezetői már kedden este leteszik a munkát.

A vasúttársaságnál 2015-ben tartották az eddigi leghosszabb, ötnapos sztrájkot.

Az egyik német elemző intézet szakértője szerint a munkabeszüntetés akár egymilliárd euró kárt is okozhat, tekintettel arra, hogy a Vörös-tengeren kialakult helyzet más szállítási útvonalakat is megzavart. Ezek felül, a recesszió közelében lévő német gazdaság helyzetét tovább rontja a hatnapos sztrájk.

A vasúttársaság bírálta a szakszervezeteket, amiért nem hajlandók a kompromisszum keresésére.

A szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38 óráról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett.

A vasúttársaságnak ez nem volt elfogadható és azt javasolta, hogy 2025 januárjától heti egy órával, a jelenlegi 38 óráról 37 órára mérsékeljék a heti munkaórák számát, illetve megajánlott egy 4,8 százalékos béremelést augusztustól és egy további 5 százalékosat 2025 áprilisától. A szakszervezet ezt elutasította és bejelentette a hatnapos munkabeszüntetést.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonpali
2024. január 23. 19:57
Igazi echte német 'igazikonzervativ' feje van.
Aerion
2024. január 23. 18:48
Tuners Ha másfél éve zsinórban lenne sztrájk, már az egész ország lerohadt volna 😃 szerintem már százezret keresnének a mozdonyvezetők -------------------------- A mozdonyvezetők bruttó havi átlagfizetése Magyarországon 850-900 EZER Ft-os sávban van. https://index.hu/gazdasag/2023/08/27/mav-fizetes-letszamhiany-gyakornoki-program/
Tuners
2024. január 23. 15:59
Alakul, had pörögjön a gazdaság. Akartam javasolni, mivel Angliában már másfél éve (vagymióta) sztrájkolnak, de az alkalmankénti egy meg kétnapos sztrájkok sokat nem érnek, emberek megoldják, bejárnak busszal, hívnak taxit, stb. Ha másfél éve zsinórban lenne sztrájk, már az egész ország lerohadt volna 😃 szerintem már százezret keresnének a mozdonyvezetők 😂
EX_Terminator
2024. január 23. 15:29
És miért pont akkor sztrájkolnak amikor az emberek tüntetnének a kormány ellen? Ezt is láttuk már nem igaz? Kiderült hogy balos szarkeverés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!