Harmadik hadszíntér: a brit és az amerikai légierő rászabadította a poklot a huszi lázadókra

2024. január 23. 06:30

Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Hollandia, Ausztrália, Kanada és Bahrein közös közleményt adott ki.

2024. január 23. 06:30

Újabb közös akciót hajtott végre a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be hétfő éjjel a londoni védelmi minisztérium. A kedd hajnalban ismertetett részletesebb közös közlemény szerint, amelyet Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Hollandia, Ausztrália, Kanada és Bahrein adott ki, a légicsapásoknak nyolc célpontjuk volt.

Grant Shapps brit védelmi miniszter külön közzétett személyes tájékoztatójában önvédelmi akciónak nevezte a fellépést. Shapps szerint ugyanis a húszi lázadók által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett sorozatos támadások továbbra is veszélyeztetik a hajózó személyzetek tagjainak életét, és 

a hajóforgalomban okozott fennakadás tűrhetetlen költségekkel terheli az egész világgazdaságot.

   A közös fellépés újabb csapást mért a húszik egyébként is korlátozott fegyverkészleteire és a világkereskedelmet fenyegető támadó képességeikre – fogalmaz a brit védelmi miniszter közleménye.     

A brit, az amerikai, a holland, az ausztrál, a kanadai és a bahreini kormány kedd hajnali közös közleménye szerint 

az akciónak összesen nyolc célpontja volt;

 ezek között mindenekelőtt „a húszik rakétatámadási és légi felderítő képességeihez kötődő” föld alatti tárolók és egyéb katonai létesítmények szerepeltek.   A közlemény szerint

 a húszik november óta „harmincnál több” támadást hajtottak végre a nemzetközi hajózás ellen a jemeni partok előtt.

 Nem sokkal az akcióról szóló közlemények ismertetése előtt a Downing Street bejelentette: 

Rishi Sunak brit kormányfő és Joe Biden amerikai elnök telefonon tárgyalt egymással,

 és megállapodtak abban, hogy a két ország a nemzetközi partnerekkel együttműködve folytatja erőfeszítéseit a húszik által a vörös-tengeri hajózás ellen elkövetett támadások megakadályozása, a támadók elrettentése érdekében.       

A brit és az amerikai légierő legutóbb január 11-én támadta együttes akció keretében a húszik jemeni katonai létesítményeit. A közös brit-amerikai műveletek előzményeként 

az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen

 azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.   

(MTI)

Nyitókép: LPhot Chris Sellars / defenceimagery.mod.uk

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hoked_ly
2024. február 01. 07:21
Komoly! Bombázzák a sivatagi homokot, és néhány beduin sátrat! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
B_kanya
2024. január 23. 11:34
"rockercicc 2024. január 23. 10:29 Simán ki kell irtani a terrorista férgeket, a hasonszőrű "védenceikkel" együtt! Írmagjuk se maradjon." Egy-egy Poszeidón a Keleti Partra, a Nyugati Partra egy meg a Temze torkolata környékére?
B_kanya
2024. január 23. 11:33
"Kybon 2024. január 23. 11:07 Még most mindenki rohanjon a kínai boltba, beszerezni a műanyag szirszarokat! Mert mi lesz, ha ezek nem jönnek a hajóval!??! " Leáll a Suzuki-gyár Győrben?
Kybon
2024. január 23. 11:07
Még most mindenki rohanjon a kínai boltba, beszerezni a műanyag szirszarokat! Mert mi lesz, ha ezek nem jönnek a hajóval!??! Ájjjáj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!