Orosz oligarchának dolgozott az FBI munkatársa, börtönbe kell vonulnia

2023. december 15. 10:10

Charles McGonigal 2021-ben megpróbált Gyeripaszkának szolgáltatásokat nyújtani, megsértve ezzel az Egyesült Államok által 2018-ban ellene bevezetett szankciókat.

2023. december 15. 10:10
null

Négy év és két hónap börtönbüntetésre ítélték az amerikai szövetségi rendőrség, az FBI egy volt magas rangú tisztviselőjét, mert a Washington által szankciókkal sújtott Oleg Gyeripaszka orosz oligarchának dolgozott – közölte  csütörtökön a washingtoni igazságügyi minisztérium. A januárban őrizetbe vett 55 éves Charles McGonigal, aki 2018-as nyugdíjba vonulása előtt az FBI New York-i irodájának kémelhárítási részlegét vezette, augusztusban bűnösnek vallotta magát a szankciós törvény megsértésének kísérletében és Oleg Gyeripaszka javára elkövetett pénzmosásban. Csütörtökön 50 hónap börtönbüntetésre és 40 ezer dolláros pénzbírságra ítélték – közölte az igazságügyi minisztérium közleményében. 

„Charles McGonigal elárulta a hazája által beléje vetett bizalmat azzal, hogy az FBI-nál betöltött pozícióját arra használta fel, hogy felkészüljön az üzleti életre” 

– idézte a tárca Damian Williamst, New York déli körzetének ügyészét. Az orosz oligarchák, köztük Oleg Gyeripaszka (az alumíniumipari óriás Rusal alapítója) elleni nyomozással egy időben Charles McGonigal „kapcsolatba lépett Gyeripaszka egyik ügynökével, abban a reményben, hogy Gyeripaszkával üzletelhet, miután visszavonul az FBI-tól” – mutatott rá a minisztérium. 

A közlemény szerint két éve, „2021-ben megpróbált neki szolgáltatásokat nyújtani, megsértve ezzel az Egyesült Államok által 2018-ban Gyeripaszka ellen bevezetett szankciókat”, amelyek tiltanak minden üzleti kapcsolatot az amerikaiak és az orosz oligarcha között. „McGonigal dollármilliókat remélt a Gyeripaszkával folytatott üzleteiből, de az általa vezetett FBI-osztályhoz tartozó ügynökök voltak azok, akik néhány hónap után meghiúsították tervét” – írta közleményében az igazságügyi tárca.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció: Rendőrök lezárják a helyszínhez vezető utat 2021. február 2-án, miután véres lövöldözéssé fajult egy házkutatás a floridai Sunrise-ban. A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI két ügynöke életét vesztette, három társuk megsebesült, a magát otthonában elbarikádozó gyanúsítottat holtan találták. MTI/EPA

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. december 15. 14:27
És aki sorosnak dolgozik?
MaBaker
2023. december 15. 10:34
Az MTI persze elfelejti megemlíteni hogy ennek a jeles FBI ügynöknek pár éve még az volt a munkája, hogy Trumpot vegzálja az orosz kapcsolatai miatt.
Upuaut
2023. december 15. 10:27
És mi vagyunk a gyenge láncszem.
véna
2023. december 15. 10:25
A megnyitás előtt Pressmanra gondoltam de sebaj ami késik nem múlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!