Az osztrák választás esélyese is Orbánnal ért egyet: Ukrajna nem csatlakozhat az Európai Unióhoz!

2023. december 05. 14:14

Újabb megerősítést kapott a magyar álláspont.

2023. december 05. 14:14
KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Megírtuk: Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti delegációjának vezetője hétfőn védelmébe vette a számos oldalról támadott magyar álláspontot Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdése kapcsán. A magyar miniszterelnök jelezte: Charles Michel európai tanácsi elnök győzködése ellenére Magyarország ezt egyelőre nem tudja támogatni.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban próbálja majd meggyőzni a miniszterelnököt, hogy változtasson álláspontján.

Vilimsky Facebook-oldalán azt írta, „Orbánnak igaza van: Ukrajna nem csatlakozhat az EU-hoz!”

Az osztrák politikus korábban lapunknak adott interjújában védelmébe vette a magyar demokráciát, és hangsúlyozta, hogy a magyar háborús politika nemcsak nem oroszpárti, hanem helyes is. „Ugyanazt akarjuk, amit Orbán Viktor: a békét. Arra kényszerítenénk a háborúzó feleket, hogy üljenek asztalhoz, próbáljanak megoldást találni az öldöklés befejezésére” – mondta akkor Vilimsky.

Ezt is ajánljuk a témában

A Der Standard pedig nemrégiben véleménycikkben írta meg, hogy szerintük a Szabadságpárt elnöke, Herbert Kickl „irigykedve néz Magyarországra, ahol már megvalósultak az álmai”, s a 2024-es osztrák választás után Orbanisztánt csinál Magyarországból.

Kapcsolódó vélemény

Idézőjel

A lap szerint ez idő alatt meg kell akadályozni a legrosszabbat: a tekintélyelvű, szélsőséges rendszer bevezetését.

Az FPÖ a jövő ősszel esedékes osztrák választások toronymagas esélyese. 2022 júniusa óta töretlenül emelkedő támogatottsága mostanra elérte a 30 százalékot.

Az utána következő Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 24, a jelenleg kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) 21 százalékon áll a POLITICO Poll of Polls közvélemény-kutatási átlaga szerint.

Magyarország és Ausztria együttműködése a néppárti kormány alatt is kiemelkedő volt,

nyugati szomszédunk fontos partner volt a migráció kérdésében és háborús ügyekben is, s arra is volt példa, hogy miniszterelnök távollétében Karl Nehammer osztrák kancellár képviselte Magyarország álláspontját az Európai Tanácsban. A POLITICO a december 14-15-én esedékes utolsó idei Európai Tanács előterében is magyar-osztrák titkos szövetséget sejt: míg Magyarország egyelőre teljesen elzárkózik az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdésétől, Ausztria Bosznia-Hercegovina tárgyalásainak megkezdéséhez kötné azt – azaz valószínűleg ők sem sürgetnék Ukrajna belépését túlzottan. Az FPÖ esetleges hatalomra kerülésével még szorosabb osztrák-magyar együttműködés várható.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. december 06. 15:23
A Standard egy párját ritkító, igazi szennylap. Az szokta leközölni Lendvai, - a komcsikat kiszolgáló alávaló besugó -, magyargyülölettöl csöpögö, bödületes baromságait.
Palatin
2023. december 06. 15:19
Der Standard: "Még egy évünk van, aztán itt is Orbanisztán lesz" Az nem megy olyan könnyen. Egy orbanisztánhoz egy Orbán, - azaz egy okos, bátor, karizmatikus, hazaszertö államférfi -, kell és az még a legmagasabb alpesi csúcson sem terem. Az osztrákoknak be kell érni azzal, - ami nekik jutott...
figyelő4322
2023. december 05. 22:23
Úgy látom, hogy a labancoknál/ sógoroknál(?) is igyekszik a jobboldal, és remélhetőleg sikerül is nekik kormányra kerülni. A Szabadság- párt pedig még Haider alatt koalícióban volt a Néppárttal, de akkora volt a libernyák felháborodás világszerte, hogy... Végülis nem tartott sokáig. Még Arnold Schwarzeneggert is rávette Hollyweed, hogy átkozza ki Jörg Haidert annak idején! Ha jól emlékszem, végül Haider is gyanús körülmények között távozott el az élők sorából... Még csak 58 éves volt. Vigyázni kell a jobboldal politikusainak szerte a nyugati Ajrópában!
fatman
2023. december 05. 22:07
Osztrákisztánban nagy a pofája a libsiknek.. kevés volt még az öngyilkos merénylet, kevés volt az antiszemitizmus, kevés volt a nők elleni erőszak... de szerencsére jönnek a választások...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!