Elképzelhető, hogy Ausztria mégis blokkolja az Oroszország elleni 12. szankciócsomagot

2023. december 16. 21:28

Ausztria követeli Kijevtől, hogy vegye le a Raiffeisen Bankot a „háborús szponzorok” ukrán listájáról.

2023. december 16. 21:28
null

Karl Nehammer osztrák kancellár Brüsszelben azt nyilatkozta „üdvözölte az EU-csúcs záróközleményét”. A közleményben többek között az állt, hogy a csúcson elfogadták az Oroszország elleni 12. uniós szankciócsomagot is – írja a Világgazdaság.

Mindez azért is meglepő, mert pár nappal korábban maga Karl Nehmmaer mondta azt az osztrák parlament egyik bizottságában, hogy nem támogatják a szóban forgó szankciócsomagot és vétóznak. 

Az Európai Uniós ügyekben jártas EUobserver portál most viszont arról számolt be

hogy a hivatalos kommunikáció ellenére az osztrákok mégsem oldották fel vétójukat az Oroszországgal szembeni 12. szankciócsomaggal kapcsolatban.

Mint a lap írja, a 12. uniós korlátozási csomag támogatásáért cserébe Ausztria követeli Kijevtől, hogy vegye le a Raiffeisen Bankot a „háborús szponzorok” ukrán listájáról. Korábban Magyarország hasonló módon érte el OTP eltávolítását erről a listáról. A lap állítása szerint, a kedves szavak hamis benyomást keltettek, Nehammer ugyanis péntek délelőtt az utolsó pillanatban megvétózta a szankciókat is, amelyeket jogilag így még nem fogadtak el.

Az új korlátozások célja többek között az Orosz Föderáció Európába és a partnerországokba irányuló gyémántexportból származó bevételeinek csökkentése. Ezenkívül fokozatosan bevezetik a harmadik országokban feldolgozott drágakövek behozatalának tilalmát. A szankciók érinthetik az Oroszországba irányuló vegyszerek, lítium akkumulátorok, termosztátok és motorok szállítását is, beleértve a drónok gyártására szántakat is. Ezen túlmenően azt javasolják, hogy az olajszállítók kötelezővé tegyék a dokumentumokban az energiaellátás minden költségét, hogy az Oroszországból származó fekete arany valós ára ne legyen „elfedve”.

A Raiffeisen Bank 9000 alkalmazottat foglalkoztat Oroszországban, ahol fogyasztói banki tevékenységet folytat, és az országban tavaly 2 milliárd eurós nyereséget ért el – fogalmaz a Világgazdaság.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kerezs
2023. december 20. 10:53
Az osztrákok az 1999-es választásokat követő támadások és a 2000- ben bevezetett szankciók óta mindig bepucsítanak ha komolyra fordul a dolog.
remi
2023. december 17. 15:11
Mikor ez a "hír"? Csakmer' ruszki telegram-kanálok már tegnap este azt írták, hogy a hoholok levették a rúffejzent a listáról így a labancok vissza is vonták a vétót.
2023. december 17. 12:45 Szerkesztve
Ez van, amikor Orbán eláll a háta mögött sunyiskodók elől. Most nem elég a folyosón odasúgni, hogy akkor vétózunk, az újságírók előtt meg elítélően nyilatkozni...
faramuci
2023. december 17. 08:02
Nyugtával dícsérjük a napot........majd berlinből (Rammsteinből) odaszólnak oszt jónapot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!