Dübörög a gazdaság, az amerikaiak mégis úgy érzik: Biden alatt rosszabb lett az élet

2023. december 01. 11:00

Választói negatívan vélekednek Joe Biden gazdaságpolitikájáról. A mutatók ugyan jók, de az emberek rosszabbul élnek.

2023. december 01. 11:00
null

Hiába nőtt a harmadik negyedévben 5,2%-kal az amerikai GDP, és hiába kampányol Joe Biden a gazdasági mutatókkal, az amerikaiak egyre negatívabban tekintenek az amerikai elnök gazdaságpolitikájára – írja a Politico. 

Az infláció lelassult, és a Wall Street elemzői a Federal Reserve rekord mértékű kamatemelései ellenére is bíznak abban, hogy az Egyesült Államok jövőre elkerülheti a recessziót. Mivel azonban drágább lett a megélhetés az amerikaiak számára, a jó eredményeket felülírják a mindennapos gondok. 

Belebukik Biden a jó gazdasági mutatókba?

Az amerikai elnök az elmúlt hónapokban a gazdaságra próbálta építeni kampányát. Azonban a felmérések szerint 

az amerikaiak kétharmada negatívan vélekedik Biden teljesítményéről, ideértve az elnök saját szavazóit is. 

A New York Times/Siena College közelmúltbeli, hat billegő államban végzett felmérése szerint ugyanis a választók 62 % szerint a gazdaság csak „közepes” vagy „rossz”.

„Rosszabbul élnek, mint Trump alatt”

Különösen nem segít Bidenen, hogy a fiatalok látják leginkább negatívan a gazdasági helyzetet, akik a demokraták egyik fő bázisát képezik – számolt be a Wall Street Journal (WSJ). A felmérések szerint a fiatal amerikaiak úgy érzik: egyre nehezebben élnek meg, és ezt azonosítják a legnagyobb problémájukként. A WSJ szerzője szerint hiába támogatja például hatalmas pénzekkel az elektromos autókat Biden, és ad pénzt mindenfajta zöld ügyre, ez nem javítja a fiatalok életszínvonalát. 

A fiatalok anyagi gondokkal küzdenek. 

A 40 év alattiak körében a hitelkártya-hátralék 2010 óta a legmagasabb. A fiatalok körülbelül kétszer akkora valószínűséggel vannak késedelemben számláikkal, mint az idősebbek – írja a Wall Street Journal. 

A 35 év alatti amerikaik többsége ráadásul nem rendelkezik saját lakással, és Amerika szerte 20%-al nőttek az albérlet árak. Az Amerikai Pszichológiai Társaság nemrég végzett felmérése szerint az idősebbek kevesebb stresszről számoltak be, mint 2019-ben. A fiatalok azonban egyre stresszesebbnek élik meg az életet, elsősorban a pénzzel, a gazdasággal és a lakhatással kapcsolatos aggodalmak miatt. 

„Nagy a különbség aközött, hogy az emberek hogyan látják a saját személyes körülményeiket, és hogyan látják, hogy a nemzet egésze hogyan teljesít” – értékelt David Kelly, a J.P. Morgan elemzője a Politico-nak. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kerezs
2023. december 03. 09:59
A gazdaságot öncélúan, önmagáért fejleszteni, jó állapotban tartani, ugyan olyan ostoba cél, mint kihalni az emberiségnek, hogy megmeneküljön a Föld. Az ember már csak olyan, hogy akkor elégedett a sorsával, ha úgy érzi, hogy mindig lép egy kicsit előre ( életszínvonal emelkedés). Hajlandó áldozatot is hozni a szebb jövő reményében( kommunizmus) de csak egy ideig.
lacika-985
2023. december 02. 07:01
A gazdaság szárnyal , az emberek szarban nyakig ,a multik agyon gazdagodnak , ez jellemzi a globalista társadalmat , ilyen jövőt szánnak az egész világnak . Ha hagyjuk ....
Kovács Ubul
2023. december 01. 11:32
Ha még azt is tudnák amit a putyinisták: a dollár haldoklik.
Karvaly
2023. december 01. 11:23
A mutatóik sokkal jobbak, mint Európának, de ettől még a cégek negatív kilátásokkal számolnak, nem bővítenek, inkább leépítenek, ami azt jelenti, hogy sokakat elbocsájtottak és sokak számára nincs kedvezőbb munkahelyre váltási lehetőség. Ez sem tesz hozzá a jó közérzethez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!