A hatalom még annak a lehetőségét is tiltja, hogy bárki a Putyin nélküli Oroszországról beszélhessen

2023. december 08. 19:12

Helló szovjet idők!

2023. december 08. 19:12
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„Az orosz-ukrán háborúról szóló hírek mellett átsiklunk az Oroszországból érkező hírek felett. Háború. Putyin. Cenzúra. Szankciók. Elnökválasztás. Mobilizáció. Hadiipar. Az Oroszországból érkező kulcsszavak nagyjából így nézhetnek ki. Mindebből fel sem tűnik, hogy mekkorát változott az ország 3-4 év leforgása alatt. Korábban a politikai szakértők körében Oroszországot lehetett nevezni »irányított demokráciának«, »féldemokráciának« vagy »tettetett demokráciának«, de mára már ezek a jellemzők sem akaszthatóak rá. 

Emlékszik még valaki arra, hogy néhány éve Oroszországban működött szabad sajtó, volt szabad véleménynyilvánítás, lehetett tüntetni, ha valaki elégedetlen volt a hatalommal és a törvények nem büntették hosszú börtönre azokat, akik negatív véleményt formáltak az orosz hatalomról vagy hadseregről a közösségi médiában? És akkor a nap híre: a moszkvai hatóságok betiltották a QR kódok használatát kihelyezett reklámokon. 

Hogy miért? 

Tegnap több plakát jelent meg Oroszország nagyvárosaiban: Moszkvában, Szentpéteráron és Novoszibirszkben. A plakátokon egy látszólag semleges szöveg: »Oroszország, Boldog Új Évet«. E mellé egy cím és egy QR kód: happynewrussia.info. A QR kódot beolvasva pedig ó rettenet – egy olyan oldalra kerültek az olvasók, ahol a jelenleg börtönben lévő Alekszej Navalnij csapata a Putyin nélküli Oroszország esélyeiről és lehetőségeiről elmélkedett. A QR kódot valahogy nem vizsgálták a cenzorok. Átcsúszott rajtuk. Ezért MINDEN QR kódot betiltottak. 

Helló szovjet idők!

A plakátokat persze azonnal leszedették.Tehát még egyszer összefoglalva: Oroszországban megjelenik egy olyan plakát, amelyen boldog új évet kívánva van egy QR kód. Amelyre lépve pusztán csak szóba kerül, hogy milyen lenne az ország, ha Putyin nem lenne már elnök. És hogy ehhez valaki másra kellene szavazni az elnökválasztásokon. BUMM. Cenzúra. Törlés. Tiltás. Botrány. Oroszországban 4 hónappal később elnökválasztások lesznek. Ahol az emberek az országot vezető politikusra voksolhatnak majd (azért nagy meglepetést ne várjunk). De eközben a demokratikus látszat ellenére a hatalom még annak a lehetőségét is tiltja, hogy bárki a Putyin nélküli Oroszországról beszélhessen.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2023. december 10. 22:21
Annyira szánalmas ez már, Antónia. Fejezd be. Inkább menj el Kijevbe, és szopd le az ukrán kedvenceidet. Csak fejezd már ezt be végre.
CsaGaMih
2023. december 10. 13:43
Bendarzsevszkij Anton? Lapozzunk!
tintapaca
2023. december 10. 11:42
Anot! Hazamehetne Ukrajnába, hogy Zelenszkij és Navalnij dícséretét zengje. Navalnij és hodorkovszij egy ötcentesért eladnák oroszországot!
Abraka
2023. december 10. 10:20
Nyilván Ukrajna és az EU objektív, reális, elfogulatlan és türelmes közbeszédéről kéne példát venniük a háborús konfliktus közepette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!