Váratlan kihívója lehet Putyinnak – íme a „szlovjanszki mészáros”, mutatjuk, mit kell tudni róla!

2023. november 20. 07:27

Putyinnál is szélsőségesebb nacionalistának tartják.

2023. november 20. 07:27
null

A „szlovjanszki mészárosként” elhíresült egykori orosz hírszerzőtiszt és donbászi szakadárparancsnok, Igor Girkin megerősítette, hogy részt vesz a 2024-es orosz elnökválasztáson – írta meg az Index.

Egy 2014-ben lelőtt maláj utasszállító repülőgép miatt 2022-ben – igaz, távollétében de – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte őt a holland bíróság. Girkin az orosz-ukrán háborút hadibloggerként követte, és nemegyszer kritizálta az orosz katonai vezetést a fronton elkövetett hibák miatt, beleértve Vlagyimir Putyint is. Ezek a megnyilvánulások vezettek Girkin letartóztatásához Oroszországban, ahol a törvény tiltja a hadsereg nyilvános bírálását.

Részvétel a színjátékban

A volt szakadár parancsnok, akit néhányan még Putyinnál is szélsőségesebb nacionalistának tartanak szombaton hosszú levelet tett közzé, amelyben megerősítette az elnöki tisztségért való indulását, annak ellenére, hogy a választást csupán „színjátéknak” tekinti, amelynek már „előre megvan a győztese”.

Girkin szerint Oroszországban forradalom és polgárháború következhet be, ha Putyin nem nevez ki hatékonyabb vezetőket a hadsereg élére. 

Hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy az elnökválasztáson való részvétel jelenleg olyan, mintha 

hamiskártyásokkal ülnél le egy kártyapartira.

A lap szerint Grikin úgy véli, hogy nem tiltják majd meg neki a választáson való részvétel. Az indulással az a célja, hogy a nacionalista erők legalább zavarba tudják hozni a Kreml választási „színjátékát”. Girkin mozgalma, az Orosz Mozgalom Sztrelkovért (RDS) néven indul majd az elnökválasztáson.

Vlagyimir Putin hivatalisan még nem jelentette be, hogy részt vesz a 2024-es elnökválasztáson, de a várakozások szerint ezt hamarosan meg fogja tenni.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov pénteken tett egy erre való utalást, amikor kifejezte reményét, hogy Putyin elindul a következő elnökválasztáson.

***

Nyitókép: Contributor / Getty Images

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2023. november 20. 11:21
Ez csak egy figyelmeztetés a Nyugat felé, miszerint lehetne rosszabb is....
Syr Wullam
2023. november 20. 10:33
Magasház erkélyére nem kellene mennie mostanában. :-)
Interista
2023. november 20. 10:05
Tessék -lássék ellenfél Putyin simán bedarálja.
gyzoltan-2
2023. november 20. 09:36
Ez kedvező fejlemény Putyin számára! -nem marad kihasználatlanul..! Magas labda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!