Váratlan kihívója lehet Putyinnak – íme a „szlovjanszki mészáros”, mutatjuk, mit kell tudni róla!

2023. november 20. 07:27

Putyinnál is szélsőségesebb nacionalistának tartják.

2023. november 20. 07:27
null

A „szlovjanszki mészárosként” elhíresült egykori orosz hírszerzőtiszt és donbászi szakadárparancsnok, Igor Girkin megerősítette, hogy részt vesz a 2024-es orosz elnökválasztáson – írta meg az Index.

Egy 2014-ben lelőtt maláj utasszállító repülőgép miatt 2022-ben – igaz, távollétében de – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte őt a holland bíróság. Girkin az orosz-ukrán háborút hadibloggerként követte, és nemegyszer kritizálta az orosz katonai vezetést a fronton elkövetett hibák miatt, beleértve Vlagyimir Putyint is. Ezek a megnyilvánulások vezettek Girkin letartóztatásához Oroszországban, ahol a törvény tiltja a hadsereg nyilvános bírálását.

Részvétel a színjátékban

A volt szakadár parancsnok, akit néhányan még Putyinnál is szélsőségesebb nacionalistának tartanak szombaton hosszú levelet tett közzé, amelyben megerősítette az elnöki tisztségért való indulását, annak ellenére, hogy a választást csupán „színjátéknak” tekinti, amelynek már „előre megvan a győztese”.

Girkin szerint Oroszországban forradalom és polgárháború következhet be, ha Putyin nem nevez ki hatékonyabb vezetőket a hadsereg élére. 

Hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy az elnökválasztáson való részvétel jelenleg olyan, mintha 

hamiskártyásokkal ülnél le egy kártyapartira.

A lap szerint Grikin úgy véli, hogy nem tiltják majd meg neki a választáson való részvétel. Az indulással az a célja, hogy a nacionalista erők legalább zavarba tudják hozni a Kreml választási „színjátékát”. Girkin mozgalma, az Orosz Mozgalom Sztrelkovért (RDS) néven indul majd az elnökválasztáson.

Vlagyimir Putin hivatalisan még nem jelentette be, hogy részt vesz a 2024-es elnökválasztáson, de a várakozások szerint ezt hamarosan meg fogja tenni.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov pénteken tett egy erre való utalást, amikor kifejezte reményét, hogy Putyin elindul a következő elnökválasztáson.

***

Nyitókép: Contributor / Getty Images

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik