Uniós diplomata: Orbán csapdába ejtette az egész Európai Uniót

2023. november 22. 20:35

A magyar kormányfő az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek írt levelében az EU Ukrajnával kapcsolatos politikájának teljes körű felülvizsgálatát követeli.

2023. november 22. 20:35
VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor azzal fenyegetőzik, hogy blokkolja az Európai Unió Ukrajnának nyújtott összes segélyét, valamint az ország jövőbeli uniós csatlakozását, hacsak az EU vezetői nem egyeznek bele, hogy felülvizsgálják a Kijev támogatására vonatkozó teljes stratégiájukatjelent meg a Politico hasábjain egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata információira hivatkozva, aki Orbán Viktor Charles Michelnek ET-elnöknek írt levele tartalmát hozta nyilvánosságra.

A politikus szerint Orbán a teljes EU-döntéshozatali folyamatot „csapdába ejtette” Ukrajnával kapcsolatban, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Bizottságra a Magyarországnak járó, visszatartott 13 milliárd euró miatt.

A névtelen diplomata Orbán az Európai Tanács elnökének írt levele kapcsán kitért arra, hogy míg máskor Budapest tartózkodott a kulcsfontosságú szavazáson, és megengedte az EU-nak, hogy szankciókat szabjon ki Oroszország ellen, addig, úgy fogalmazott „most nem látom, hogy ez megtörténhet”. A levél azt sugallja, hogy Budapest vétójogával blokkolhatja az Ukrajnának tervezett 50 milliárd eurós segély folyósítását. 

Orbán fenyegetése Ukrajna számára azért érkezik különösen érzékeny időszakban, mert Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója figyelmeztetett, hogy hamarosan „bezárul az ablak” az ukrán segélyek tekintetében.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Czvetkovics Barna
2023. november 24. 20:31
"Budapest vétójogával blokkolhatja az Ukrajnának tervezett 50 milliárd eurós segély folyósítását. " Szerintem blokkolni kéne ezt is! Na de miért? Egyrészről az nem kérdés, hogy hígítja a forgalomban levő pénz mennyiségét, így gerjeszti az inflációt. Ugyanis azt biztosra vehetjük, hogy a pénz nagyrészét az EKB figja nyomtatni. De ami még probléma, az az, hogy Ukrajna beszerzései nagyobbik részét olyan helyekről intézi, ahol USD elszámolás van, ezért Ukrajna kénytelen az €-ját eladni a piacon, amivel így az €-t is gyengíti. A kérdés az, hogy ezt akarjuk?
Czira Ferenc
2023. november 24. 00:50
Michel de Nostradamus már az 1500-as években megjósolta,hogy az első európai országot,Fraciaországot fogja először megszállni,azután a többi európai országot.20 és hét évig fog tartani az Iszlám rémuralma,a véres háború.Végül a két nagyhatalom,Oroszország és Amerika összefog és úgy tudják együtt leverni az Iszlám birodalmat.De addig milliók fognak meghalni a kegyetlen háborúban..Eddig minden jóslata megtörtént amit előre látott,illetve megjósolt.A “Hentes “bukása,”Hisler” bukása,Kennedy elnök meg gyilkolása,a Szovjet Birodalom széthullása,stb……!!Sok mindent látott a jövőben,amiket le is írt.És a jóslatai eddig mind meg is történtek.Most a Muszlimok támadása és kegyetlen hódításaik következnek.Írja,hogy a kettészakadt Európában,lesz egy a keleti oldalon egy ember ,talán magyar,vagy magyar származású aki összefogja a népet és védelmezni fogja.Hát,majd meglátjuk igaz lesz-e,vagy sem.
llnnhegyi
2023. november 23. 19:22
A kifogások jogosak!
Ergit
2023. november 23. 08:54
Az EU saját magát ejtette csapdába azzal, hogy behódolt az USA-nak valamiért cserébe. A valamit már megkapták, a cél, amiért megkapták elérhetetlen, éppen ezért az EU vezetése előre menekül, miközben elveszít mindent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!