Egészen a termoszféráig jutott a SpaceX űrrakétája, aztán felrobbant (VIDEÓ)

2023. november 18. 17:06

Az azonban kiderült, hogy mikorra várható az ötven év utáni első Hold-utazás.

2023. november 18. 17:06

Újra elindították szombaton Texas állam területéről a SpaceX űripari vállalat Starship űrrakétáját a sikertelen áprilisi teszt után, de ez a kísérlet sem sikerült, mert mindkét gyorsítórakéta a leválás után felrobbant, az űrhajóval pedig megszűnt a kommunikáció.

Az első próbarepülésen, idén áprilisban néhány perccel a felbocsátás után robbant fel a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétája.

Most a gyorsítórakéták már leváltak, amikor felrobbantak, de nyolc perccel az indítás után megszakadt a kapcsolat a világűrbe tartó űrhajóval. A New York-i Szabadság-szobornál hosszabb, 120 méteres, kétfokozatú rakétát a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről bocsátották fel.

Ezt is ajánljuk a témában

Felrobbant, majd a tengerbe zuhant a SpaceX rakétája (VIDEÓ)

Elon Musk ettől függetlenül sikerként könyvelt el a kilövést.

A távlati célok

Az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában lévő SpaceX vezetői az áprilisi kudarc ellenére sikerként ünnepelték, hogy az óriási űrrakéta el tudott rugaszkodni a Földtől. Az űreszköz „nem tervezett gyors szétválása” következett be akkor. Az űripari magáncég célja az Artemis 3 nevű űrrakétaprogrammal, hogy

első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.

A többször felhasználható űrhajó kapacitását száz emberre tervezték. A Starship a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni. Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni.

Az ötven év utáni első Hold-utazás tervezett időpontja hivatalosan 2025.

(MTI)

A kilövés pillanatát itt tudják megtekinteni:

Nyitókép: TIMOTHY A. CLARY / AFP

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik