Tovább gördül Elon Musk zsidóügyi botránya, „termonukleáris perrel” fenyeget

2023. november 18. 13:19

Az Apple, a Disney és az IBM is felfüggesztette hirdetéseit az ex-Twitter X-en, miután Elon Musk zsidó témájú vitákba keveredett.

2023. november 18. 13:19

Mint arról lapunk is beszámolt, egy random X-felhasználó posztja alatt kommentelt a saját tulajdonában lévő platformon Elon Musk – a téma a zsidóság és annak befolyása volt.

A „The Artist Formerly Known as Eric” nevű szerző által írt szerdai X-posztban az szerepelt: „A zsidó közösségek pont azt a fehérek elleni dialektikus gyűlöletet terjesztették, ami szerintük ellenük is irányul és amit le szeretnének állítani”. Továbbá kifejtette: őt nagyon nem érdeklik („le se szarom”, fogalmaz) azok a nyugati zsidók, akiknek most esik le, hogy a „beáradó kisebbségek hordái” nem igazán szeretik őket. „Az igazat akarod az arcodba, akkor tessék” – zárul a poszt.

A poszthoz maga Elon Musk, a platform tulajdonosa is hozzászólt: „A konkrét igazságot mondtad el” – írta előbb röviden, majd további okfejtésekbe is kezdett.

Szerinte az nem igaz, hogy minden zsidó közösség utálja a fehéreket, de azt állítja, hogy a Rágalmazásellenes Liga (ADF) nevű szervezet „igazságtalanul támadja a nyugati többséget úgy, hogy a Nyugat többsége támogatja a zsidóságot és Izraelt. Ez azért van, mert nem kritizálhatják azokat a kisebbségeket, akik az elsődleges veszélyt jelentik számukra.”

Válaszul a Muskkal már korábban vitába keveredő ADF antiszemita hergeléssel vádolta meg a világ leggazdagabb emberét.

A botrány pedig tovább is gördült, most már arról szól a történet, hogy 

óriásvállalatok sora függeszti fel hirdetéseit az X platformon 

Elon Musk kijelentései után. A felfüggesztés mellett döntött többek között az Apple, a Disney és az IBM.

Megszólalt maga a Fehér Ház is: az amerikai elnök hivatal azt közölte, „a leghatározottabban elítéljük az antiszemita és rasszista gyűlölet felháborító terjesztését”.

Elon Musk viszont szintén a leghatározottabban kikérte magának, hogy posztja antiszemita lenne; emellett pedig perrel fenyegette meg az X hirdetési politikáját kritizáló, baloldali Media Matters for America szervezetet. 

Musk azt közölte: „termonukleáris pert” indít 

a Media Matters ellen „abban a pillanatban, ahogy hétfőn kinyit a bíróság”. Szerinte a csoport félrevezetően mutatja be az X felhasználói élményét, hogy azzal „aláássa a szólásszabadságot és félrevezesse a hirdetőket”.

Eközben a Muskkal vitában álló Rágalmazásellenes Liga dicséretben is részesítette a tech gurut, miután Musk azt közölte: mindenkit fel fognak függeszteni, aki az X-en a palesztinok által kedvelt, Izrael elpusztítására utaló „folyótól a tengerig” kifejezést használja a felületen.

 

Fotó: Alain JOCARD / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik