Szijjártó: A jelenlegi körülmények között szó sem lehet Ukrajna NATO-tagságáról (VIDEÓ)

2023. november 29. 20:29

„Nem lehet felvenni háborúban álló országot az alapszerződés értelmében, mivel az veszélybe sodorná a szövetséget” – hangoztatta a magyar külügyminiszter.

2023. november 29. 20:29

„A mai napon is világossá tették a szövetségesek, hogy a jelenlegi körülmények között 

szó sem lehet Ukrajna NATO-tagságáról”

– jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben a NATO-Ukrajna Bizottság ülésén.

Majd azzal folytatta, hogy „ami történt a mai napon, ami döntés született, az pusztán az, hogy a NATO által már 2016 óta működtetett támogatási programot Ukrajna számára most meghosszabbítottuk”.

Mint kiderült, 

ez már egy hét éve létező gyakorlati-támogatási program, annak semmi köze a háborúhoz.

Szijjártó Péter ezután leszögezte, hogy két nagyon fontos magyar szempontot képvieltek végig. „Az egyik szempontunk az, hogy minden egyes szövetséges szuverén módon döntheti el, hogy részt kíván-e venni a programban, annak bármely pontjában”

„A másik szempont, amit sikerült érvényesítenünk, hogy ez a gyakorlati-támogatási program kizárólag halált nem okozó eszközök átadására, továbbítására vonatkozhat. 

Tehát nagyon fontos, érvényesítttük mindkét magyar szempontot: önkéntes a részvétel, és csak halált nem okozó eszközre vonatkozhat a program”

– húzta alá a magyar diplomácia vezetője. 

Szijjártó Péter vonatkozó bejegyzését alább tekinthetik meg:

Két okból sem időszerű Ukrajna NATO-tagsága

A tárcavezető rámutatott, hogy Ukrajna NATO-tagsága ma két okból sem időszerű. Egyfelől nem lehet felvenni háborúban álló országot az alapszerződés értelmében, mivel az veszélybe sodorná a szövetséget, adott esetben egyenesen a harmadik világháború kockázatával járna – vélekedett.

Másfelől – mint mondta – azt is látni kell, hogy a NATO értékközösség is, amelyben nincsen helye olyan államnak, amely folyamatosan visszaszorítja a nemzeti kisebbségek jogait.

Ezt is ajánljuk a témában

Tudatta, hogy a szervezet reformprogram végrehajtását írta elő Kijev számára, és magyar kezdeményezésre ebbe belekerült a nemzeti közösségek jogainak tiszteletben tartása is, s ezen immár NATO-szintű elvárás érvényesülését a kormány a lehető legszorosabban nyomon fogja követni.

A miniszter kijelentette, hogy a magyar álláspont ez ügyben a jogfosztások nyolc évvel ezelőtti kezdete óta változatlan, 

e szerint vissza kell térni a 2015-ös állapotokhoz az anyanyelvhasználatot illetően.

„Értjük, halljuk természetesen, hogy az ukránok fogadkoznak, hogy már törvényjavaslat született, hogy most hirtelen összehívták a nemzeti közösségek képviselőit, amire évekig nem került sor. Most nagyon igyekszenek, de az a helyzet, hogy ilyen nyilatkozatokkal az elmúlt nyolc évben már tele lett a padlás” – hangsúlyozta.

Én nagyon sok fogadkozást hallottam már, sokszor hallgattam, hogy már szinte mindent megoldottak, aztán épp az ellenkezője történt. Ezért mi az elfogadott és végrehajtott jogszabályokban hiszünk, az elfogadott és végrehajtott jogszabályoknak hiszünk" - húzta alá.

„Amennyiben majd lesznek ilyenek, azokat természetesen értékelni fogjuk, de nyilatkozatokkal már megvezetni minket, tévedésbe ejteni minket, nem lehet” – fűzte hozzá.

Mandiner/MTI


***

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2023. december 03. 20:21
Háborúban álló ország, NEM LEHET A NATO TAGJA!!!!! UKRAJNA, MEG SOHA NEM LESZ!!!!!!
vip era
2023. november 30. 07:18
Nem a jelenlegi,hanem semmilyen körülmények között nem lehet ukrajna Nato és EU tag sem. Elégedjenek meg USA gyarmat tagságukkal.
Pelso j.
2023. november 30. 06:33
Nahát, feltalálta a meleg vizet.
trash5
2023. november 30. 00:11
Hát akkor intézkedjél kakadu, hogy összefogjon az EU, és az ukránok kiverhesség a népirtó oroszokat. Úgyis mindig háborúztok valami ellen, igaz, mindig csak olyan ellen, ami nem tud visszaütni. itt az ideje, hogy legalább segítsetek egy valódi háborúban. Különben még az is lehet, hogy gyáva szarnak tűnsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!