Nekiment Ukrajna a Nestlének

2023. november 03. 09:39

Szerintük a cég a háborút finanszírozza.

2023. november 03. 09:39
FRA : Nesquik : Nestle va supprimer la celebre boite en plastique jaune

Közleményt jelentetett meg csütörtökön az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK), amelyben az Oroszország által vívott háború nemzetközi finanszírozójának titulálják a svájci Nestlé céget.

Azt írják: bár az orosz piac a Nestlé globális tevékenységének alig több mint 2 százalékát teszi ki, a vállalat még „nem merte elhagyni a a terrorista államot”, és 2022 év elején még hét darab üzemet tartott fenn Oroszországban. A Nestlé egyébként azzal magyarázta döntését az ukránok szerint, hogy továbbra is ellátja a helyieket alapvető árucikkekkel, és teljesíti az ottani mintegy 7000 alkalmazottjával szembeni kötelezettségeit.

Felrója a cégnek a közlemény, hogy orosz adatok alapján 2022-ben 374 millió dollár értékben importált nyersanyagokat és félkész termékeket Oroszországba, 2023 első kilenc hónapjában ugyanez az import 271 millió dollár értékben történt. 

A NAZK közleményében azt is állította, hogy a vállalat az alapvető termékek előállításához szükséges nyersanyagok importja mellett megpróbált „titokban technológiai berendezéseket küldeni Oroszországba saját üzleti tevékenységének fejlesztéséhez” az országba.

Ezután a közlemény azzal vádolja meg a Nestlét, hogy nem tanult a történelem leckéjéből, hiszen a második világháborúban „a náci német hadseregnek is szállított élelmiszert, valamint a Hitler-ellenes koalíciónak is”. 

Nyitókép: Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas / AFP. Illusztráció

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadabb
2024. március 26. 20:54
Lehet bojkottálni hoholkák.
need-info
2023. november 03. 20:01
Csokiból készült lőszereket gyártanak az oroszoknak...
akkor ki
2023. november 03. 19:19
Porsche? Tankot gyártott a fhürernek! Nemde? Mennyi szaladgál uki rendszámmal? Mert én sokat látok. Lehet kivonni hoholok.
Cserna János
2023. november 03. 15:06
Szankció mintha nem lenne melítve az ukránoktól - ellentétben az OTP-vel -, akik úgy viselkednek, mintha világhatalaom lennének. Valamiért az USA Oroszországgal kereskedő vállalatait nem nevezik terrorizmus finanszírozónak. Szarházi egy ország - bár a lakosságot sajnálom -, pökhendiskednek, akivel csak tudnak. Még pár hét, és mindenki lefütyüli őket. Minden cég tud számolni. Ukrajna a háború után, ha lesz egyáltalán, egy adósrabszolga lesz alig lakossággal. Rájuk szorul majd. Oroszország pedig győztes állam, megnövekedett piaccal, fizetőképességgel, stb. Érdekli őket, hogy Kijevben mit ugatnak az aktuális csahosok, akik egyébként maradnak orosz érdekkörben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!