Íme Ukrajna tervei a háború utáni időszakra: elárasztanák fegyverekkel a „szabad világot”

2023. november 27. 09:02

Az ukrán politikai elit már a háború utáni időszakra készül.

2023. november 27. 09:02
null

Olekszandr Kamyshin, stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter komoly tervekről és ambíciókról számolt be az ország fegyvergyártási ipara kapcsán. Szerinte Ukrajnának akkor is a fegyvergyártásra kell majd összpontosítania, mikor az Oroszországgal folytatott háború véget ér, és főként az export biztosítása révén Ukrajnának „a szabad világ fegyver arzenáljává” kell válnia – írta meg a The Guardian.

A következő évtizedekben a védelmi iparnak kell lennie Ukrajna fő iparágának. A háború után ez kell, hogy legyen a fő exporttermékünk

– szögezte le Kamyshin.

Koránt sem kiaknázott „piac”

A március óta kinevezett miniszter feladata, hogy kapcsolatot tartson fenn a hadsereggel, a védelmi minisztériummal, valamint az Ukrajnában lévő több mint 70 védelmi vállalattal, hogy ezáltal biztosítsa a hadsereg szükségleteit. A tábornokok arra panaszkodtak, hogy még a nyugati fegyverszállítások ellenére is „krónikus hiány” van azokból a fegyverekből és lőszerekből, amelyekre szükségük lenne az oroszok további visszaszorításához.

Egy védelmi forrás szerint 2021-ben, az inváziót megelőző évben egyáltalán nem gyártottak lőszert Ukrajnában, most pedig nagyrészt erre az iparágra igyekeznek építeni az ország jövőjét.

Kamyshin most újra szeretné éleszteni az állami szektort, valamint koordinálni akarja a számtalan kis magánvállalkozást, amelyek az ukrán hadsereg számára fegyvereket gyártanak, a nagy cégektől kezdve a fészerben barkácsoló néhány emberig. Kamyshin szerint már több mint 200 ukrán vállalat gyárt drónokat.

Ahhoz, hogy a nagy fegyvergyártó cégekkel együtt csináljunk valamit, több mint 10 milliárd dollárt kell befektetni

– mondta a miniszter rámutatva Lengyelország közelmúltbeli beruházására, amely keretében közel 500 Himars rakétaindító rendszert vásároltak a Lockheed Martin fegyvergyártótól, és amely révén az óriás gyártó bázist nyit Lengyelországban. 

A lap szerint a piacra az is ösztönzőleg hathat, hogy a fegyvereket a háború miatt azonnal tesztelni lehet. „Partnereink jobb minőségű fegyvereket kapnának, miután azokat valódi harci körülmények között tesztelték, nem csak kísérleti körülmények között” – mondta a lapnak Mihajlo Podoljak ukrán politikus.

Nyitókép: Tony Overman/AP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. november 28. 20:41
Szóval a tőlünk tarhált fegyvert és lóvét majd visszaadjátok pénzért. Erre sokan csettintenének...
Namond
2023. november 28. 12:18
Olekszandr Kamyshin most intézte el, hogy az oroszok ne álljanak meg a Dnyepernél és Odesszát is elfoglalják.
Krupp Skya
2023. november 27. 13:57
Fogolytáborban nem lehet fegyverrel kereskedni hacsak nem az őr az.
Horst_Tappert
2023. november 27. 13:53
Olyanok vagytok b+, mint amikor a csaj elköltözik tőletek és időt kér, hogy átgondolja a kapcsolatot. Egyértelmű, hogy szakít, de ti elkezdtek repjegyeket nézegetni meg valentin-napra asztalt foglalni, mert "úgy is észhez tér, majd milyen jó lesz újra együtt"... Ti lógni fogtok hamarosan, nem lesz beleszólásotok Hoholia jövőjébe. Ami valószínűleg nem is lesz. Remélem elfelejthetjük ezt az ukrajna nevű fekélyt mindörökre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!