„Hatalmi húzás” a kazah elnöktől – orosz helyett kazah nyelven tartotta záróbeszédét Asztanában (VIDEÓ)

2023. november 10. 17:58

Putyin és a többi orosz tisztviselő értetlenkedve kapott a fejhallgatójához.

2023. november 10. 17:58
null

A kazah elnök, Kaszim-Jomart Tokajev orosz helyett kazah nyelven tartotta záróbeszédét, ez a „finom húzás” jelezhette Oroszország csökkenő hatalmát a posztszovjet államokban– olvasható a Kyiv Post hasábjain.

A november 9-én történt incidens értetlenkedő pillantásokat váltott ki a közép-ázsiai ország fővárosában, Asztanában tett legutóbbi diplomáciai látogatáson tartózkodó orosz diplomaták – köztük Szergej Lavrov külügyminiszter – körében.

A videón Tokajev és Putyin látható, amint a delegációkkal és a helyi tisztviselőkkel szemben az egyik oldalon ülnek. Miközben aláírták a dokumentumokat és kezet fogtak, két tolmács volt látható, akik mindkét nyelven megteszik a bejelentéseket.

Amikor azonban Tokajev a formalitások után beszédet mondott, kazahul kezdett beszélni, az orosz tisztviselők értetlenségére, akik a tolmács fejhallgatójukért nyúltak.

Bakhti Nishanov, az Európai Biztonsági és Együttműködési Bizottság tagja ezt „hatalmi húzásnak” nevezte.
Kazahsztánban az orosz nyelv továbbra is kiemelkedő szerepet játszik, mivel a kazahok többsége kétnyelvű. Tokajev először oroszul szólította meg a küldöttséget, mielőtt kazahra váltott volna.

Annak ellenére, hogy a közös múlt miatt mindketten a cirill ábécét használják, az orosz és a kazah nyelv teljesen különböző nyelvcsaládba tartozik, nem érthetők egymás számára.

Októberben Kazahsztán kezdeményezéseket jelentett be arra vonatkozóan, hogy a kazah nyelv használatát a televízióban és a rádióban 50 százalékról 70 százalékra növeljék az orosz nyelvvel szemben.

Itt tekinthetik meg a videót: 

***

Nyitókép: Konstantin ZAVRAZHIN / POOL / AFP

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2023. november 11. 12:28
nemsokára kiderül, hogy emögött nagyon durva náci ruszofóbia rejlik, mely alól orkisztánnak mindenképpen fel kell szabadítani kazahsztánt.
petya-806
2023. november 11. 07:31
József Attila: Tiszta szívvel c. versének kezdősorai kazah nyelven: Nye papa, nye mama, Nye Allah, nye paszport.
Chekke-Faint
2023. november 11. 07:29
? Mióta is, van Kazahsztán? No ez inkább, ez szégyen nem egy hatalma húzás.
nakatomi
2023. november 11. 02:21
"A kazah elnök, Kaszim-Jomart Tokajev" Amennyiben a szerkesztő nem venné át szolgaian, a NEM latinbetűs írást használó nyelvek neveinek nyugat-európai, jellemzően angol vagy francia transzlitterációját, akkor esetleg emlékezhetne rá, hogy másoknak már sikerült korábban pl. a kazah elnök nevét is helyesen leírni. A név helyesen: Kaszim-Zsomart Tokajev Cirillbetűs eredetiben: Қасым-Жомарт Тоқаев
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!