Újabb vezeték rongálódott meg a Balti-tengeren

2023. október 17. 21:48

Egyelőre nem tudják, ki vagy mi okozta a kárt.

2023. október 17. 21:48
null

Carl-Oskar Bohlin svéd polgári védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megrongálódott a Svédországot Észtországgal összekötő, tengeralatti távközlési vezeték. Szavai szerint egyelőre nem tudják, ki vagy mi okozta a kárt, de az incidens vagy baleset még október 8-án történt, amikor a Finnországot és Észtországot összekötő gázvezetéken, illetve távközlési kábelen is károk keletkeztek, ráadásul ugyanabban a térségben.

A tárcavezető szerint Svédország kizárólagos gazdasági övezetén kívül található térségben megsérült vezeték működőképes maradt. 

A svéd haditengerészet közölte, hogy a Balti-tenger tengerfelszíni és tengeralatti forgalmának ellenőrzése kihívásokkal teli. 

Nagyon élénk a forgalom a felszínen, miközben minden, ami a tengerfelszín alatt történik, letagadható. Nagy feladat számunkra szemmel tartani ekkora vízfelületet”

– jelezte Ewa Ann-Sofi Skoog Haslum svéd ellentengernagy.

Sauli Niinistö finn elnök korábbi nyilatkozataiban arról beszélt: az eddigi vizsgálatok alapján valószínű, hogy az október 8-án, a Balticconnector finn-észt vezetéken keletkezett kár külső behatás következménye. Finn nyomozók kedden közölték, hogy több hajót is vizsgálnak a károkozással összefüggésben, van köztük egy orosz és egy kínai is, amelyek abban az időpontban a Finn-öbölben tartózkodtak. 

Tavaly szeptemberben az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken, Svédország és Dánia gazdasági övezetében történtek robbanások. A vizsgálatok azt már megállapították, hogy merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg.

Nyitókép: STRINGER / Rajavartiolaitos / Finnish Boarder Guard / Lehtikuva / AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. november 28. 10:15
Ha járt arra ukrán gumimatracon akkor biztos ő volt
Forgalmazó
2023. október 23. 20:43
USA hajót nem kell vizsgálni nehogy kiderüljön a robbantás, inkább fogjuk a keletiekre.
Kétes
2023. október 18. 10:21
A Hamasznál és a ruszkiknál tudták/tudják, hogy a Nagy Testvér minden elektronikus adatot ismer. És azt is, hogy a nyugati információs társadalom meghal, ha nincsenek adatok. Emiatt részben hagyományosra állították át a kommunikációjukat. Képzeljük csak el, mi lenne ha leállna a SWIFT! Georgie bácsi pedig nem tudna shortolni! De ne legyen kétségünk, a dollárok azért továbbra is tudnak majd gurulni!
hahota
2023. október 18. 09:37
Majd a vizsgálat kideríti, hogy biztos a zorbán vót. seggfejek, háborúpártiak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!