Putyin: Létre kell hozni a szuverén palesztin államot

2023. október 11. 21:23

Az orosz elnök rámutatott, hogy eredetileg két független és szuverén állam – Izrael és Palesztina – létrehozásáról volt szó.

2023. október 11. 21:23
PUTYIN, Vlagyimir

Oroszország támogatja a független palesztin állam létrehozását – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az Orosz Energiahét moszkvai nemzetközi fórum szerdai plenáris ülésén.

Független, szuverén palesztin állam

„Oroszország álláspontja nem ma, nem ezekkel a tragikus eseményekkel kapcsolatban, hanem évtizedek során alakult ki. És ez az álláspont jól ismert mind az izraeli fél, mind palesztinai barátaink által. 

Mindig is kiálltunk az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak végrehajtása mellett, mindenekelőtt egy független, szuverén palesztin állam létrehozását értve ezalatt” 

– mondta Putyin.
Rámutatott, hogy eredetileg két független és szuverén állam – Izrael és Palesztina – létrehozásáról volt szó.
Izrael, mint ismeretes, létrejött, míg Palesztina, mint független és szuverén állam nem jött létre” – hangsúlyozta az orosz államfő, aki szerint a palesztin nép érdekeinek semmibevétele az egyik fő oka a térségbeli eszkalációnak, és a probléma nem oldható meg egy palesztin állam létrehozása nélkül, amelynek fővárosa Jeruzsálem.

A közel-keleti konfliktus következményei

Mint mondta, létrejöttek ugyan a rendezés mechanizmusai, de az Egyesült Államok

mellőzte, nem használta őket, és az utóbbi években az anyagi szükségletek kielégítésére tette a tétet, az alapvető problémák megoldását alamizsnával próbálta helyettesíteni”.

Hangsúlyozta, hogy mindkét félnek „minimalizálnia kell az áldozatok számát a civilek, a nők és az idősek körében”. Arra figyelmeztetett, hogy a konfliktusövezet kiterjesztése szörnyű következményekkel járhat, egyebek mellett az energiaszektorban is.

Úgy vélekedett, hogy a legújabb közel-keleti konfliktus, ha közvetlenül nem is érinti az energiahordozók kitermelését, de hatással lesz a logisztikára, a biztosításra és a szállítmányozásra. 

(MTI)

Nyitókép: Krisztyina Kormilicina

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. október 12. 21:06
Oldalkosár EZ A LÉNYEG ! AZ ARABOK ARÁBIA SZÜLÖTTEI A filiszteusok egy hódító TENGETI nep. Karthagó előde. Semmi közük..
survivor
2023. október 12. 20:59
De hát VAN Palesztina ! Ciszjordánia.
Aerion
2023. október 12. 09:15
Teljesen egyértelmű, hogy létre kell hozni a Palesztin államot, és létre kellett volna hozni már 75 évvel ezelőtt. Mindezzel párhuzamban meg kell állapítani mindazok történelmi és politikai felelősségét, akik az elmúlt háromnegyed évszázadban ezt megakadályozták. Mert ez emberek százezreinek háborús halálához vezetett és emberek tízmillióinak életét tette tönkre.
polárüveg
2023. október 12. 07:30
Putyin tisztánlátása a múltra és a jövőre is megmutatkozott. Amennyiben megalakították volna a palesztin államot 1947-ben, akkor nem fejlődött volna ki egy halálos ellenség Izrael gyomrában. A jelen háború a háborúzó felek tengeri földgáz lelőhelyeinek kitermelésére hatással van, ez pedig elsősoran az európai gázpiacra, másodsorban a globális gázpiacra hat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!