Most Izrael mellett állt ki, míg korábban a legradikálisabb palesztinpárti megszólalások fűződnek Gyöngyösi Márton nevéhez

2023. október 10. 13:41

A Jobbik elnöke a 2010-es évek elején több radikális tüntetésen is felszólalt.

2023. október 10. 13:41
null

Részvétét fejezte ki az izraeli áldozatok családjának a korábban zsidókat listázni akaró Gyöngyösi Márton – számoltunk be hétfőn a Jobbik elnökének megszólalásáról. Az izraeli-magyar kettős állampolgárokat korábban listázni akaró politikus szerint nincs olyan politikai helyzet, nincs olyan évszázados sérelem, amely igazolná a hétvégén elkövetett palesztin tömegmészárlásokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az áprilisban Davis Pressmannel széderestező Gyöngyösi azonban pár éve még egészen máshogy gondolkodott az izraeli-palesztin konfliktusról, hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Főleg a 2010-es évek elején állt bele a kérdésbe az akkori Jobbik keretei között: 2011-ben a magyar külügyminisztériumot támadta, és azt követelte, hogy Magyarország ismerje el a független Palesztinát az ENSZ-ben. Az idén már az amerikai nagykövet széderestéjén szereplő Gyöngyösi lecionistázta az Orbán-kormány egyik államtitkárát, és azért kritizálta Németh Zsoltot, mert „a becsődölt béketárgyalások folytatásának fontosságát emlegeti”.  2012 novemberében az izraeli nagykövetség előtt tüntetett a jobbikos párttársaival együtt. 

Akkor is egy izraeli gázai hadművelet adta az apropót, melynek kapcsán Vona Gábor elnök kijelentette: Izrael a Gázai hadművelettel ismét bebizonyította, hogy egy „rasszista diktatúrát működtet, és létrehozta a történelem legnagyobb koncentrációs táborát: Gázát”.

A szóhasználatában éppen Gyöngyösit idéző Vona mellett maga Gyöngyösi Márton is felszólalt, és be is mentek a vonuló tömegbe. A tömeg többször is a „mocskos zsidók”, „gyilkos Izrael”, „éljen a Hamász”, „Gáza, Gáza”, „Allah” „szabad Palesztina” kiáltásokat skandálta. Érdemes megfigyelni, hogy a Jobbik tüntetése a jelszavakat tekintve szinte teljesen ugyanúgy nézett ki, mint azok a demonstrációk, amelyeket arab bevándorlók tartanak ezekben a napokban a különböző nyugati nagyvárosokban.

Gyöngyösi 2014 júliusában  egy palesztinpárti tüntetésen palesztin zászlók erdejében, a Hősök terén, a napjainkban is Európa-szerte aktív General Union of Palestinian Communities in Europe (GUPCE) jelképei közt szónokolt.

A Jobbik mai elnöke Izraelt ismét „terrorállamnak” és „agresszornak” nevezte, „cionista terrorról”, a palesztinok ősi földjéről, „apartheidfalakról” beszélt, Gázát pedig nemes egyszerűséggel „koncentrációs tábornak” nevezte, a zsidókat népirtással vádolva meg.

Gyöngyösi kijelentette: „nincs izraeli–palesztin konfliktus. Palesztin elnyomottak vannak, és egy cionista terrorállam van, amelyik elnyomja a palesztin népet”. Október 23. évfordulójához közeledve külön figyelemreméltó, hogy a Jobbik mai elnöke 1956-hoz és a pesti srácokhoz hasonlította a palesztin „szabadságszerető nép küzdelmét”.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Natila
2023. október 10. 21:25
Köpönyegforgató tróger.
hátakkor
2023. október 10. 17:56
Amikor még az ( iráni) iszlám forradalmi gárdát akarták behívni...
johannsebastian
2023. október 10. 16:23
Ahogy nagyapám mondaná: "a seggemet sem törölném ki vele"
chief Bromden
2023. október 10. 15:55
Rávezették a helyes útra. Egy jó feleség csodákra képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!