Forrong a Közel-Kelet a gázai kórházi robbanás után

2023. október 18. 09:10

Felvonult Izrael ellen az arab világ a gázai kórházi robbanást követően. Bár az IDF bizonyítékokat mutatott be, amelyek arra utalnak, hogy az Iszlám Dzsihád egyik rakétája zuhant vissza az övezetre, a robbanás lángba boríthatja a Közel-Keletet. Összefoglalónk!

2023. október 18. 09:10
Protest held in Tunisia against Israeli attack on Gaza hospital
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Kedd este találat érte az Ak Ahli kórház területét Gázában. A gázai jelentések szerint több százan meghaltak. A palesztinok és a zsidó állam szomszédai azonnal Izraelt vádolták a robbanásért, de az Izraeli Védelmi Erők szerint egy Iszlám Dzsihád által kilőtt rakéta zuhant vissza Gázára. 

Daniel Hagari, az IDF nemzetközi szóvivője elmondta: a radarjuk ugyanabban a pillanatban észlelte a palesztin rakétatüzet, amikor a gázai kórháznál történt a robbanás. Hozzátette: a terrorcsoportok közötti befogott üzenetek alapján az Iszlám Dzsihád lőtte ki a rakétákat – számolt be a Times of Israel. 

Az izraeli hadsereg szerint az Ak Ahli Baptista Kórháznál történt robbanás idején nem voltak légi-, szárazföldi vagy tengeri támadások a kórház környékén.

Hagari katonai drónok által gyűjtött légi felvételeket is megosztott, amelyeken egy olyan robbanás látható, amely szerinte nem volt összeegyeztethető az izraeli fegyverekkel. Azt is elmondta: a felvételek alapján a rakéta a kórház parkolójában robbant fel, és nem hozott létre krátert. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az izraeli hadsereg információi szerint a háború kezdete óta nagyjából 450 Izraelre kilőtt palesztin rakéta landolt a Gázai-övezetben.

Jichák Hercog izraeli elnök modern kori vérvádnak nevezte a vádakat,

 „Az Iszlám Dzsihád rakétája sok palesztint megölt egy gázai kórházban – egy olyan helyen, ahol életeket kellene menteni” – írta az elnök.

„Szégyellje magát a média, amely lenyeli a Hamász és az Iszlám Dzsihád hazugságait – egy 21. századi vérvádat sugároznak világszerte. Szégyelljék magukat az aljas terroristák Gázában, akik szándékosan ontják az ártatlanok vérét” – írta Hercog.

Joe Biden érkezése

Az esemény felkavarta Joe Biden amerikai elnök izraeli útjának terveit is. Biden Izrael után Jordániába repül, ahol részt vett volna egy négyoldalú csúcstalálkozón  Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, II. Abdullah jordániai királlyal és Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnökkel, 

de ezt a kórházi robbanás után lemondták. 

A jordániai külügyminiszter szerda reggel kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt írta: fölösleges a találkozó, mert úgyse tudnák megállítani a háborút. Jordánia az izraeli bizonyítékok ellenére mészárlással vádolta az izraeli légierőt. 

Az izraeliek vegyes érzésekkel fogadják az amerikai elnök szolidaritási látogatását, aki az izraeli kritikusok szerint jelenlétével akadályozza az IDF-et a szárazföldi hadművelet megindításában – írja a JNS. 

Ráadásul John Kirby, a Fehér Ház szóvivője már útban Izrael felé a sajtó munkatársainak kijelentette:

 „Biden kemény kérdéseket fog feltenni Izraelnek”. 

Tömegtüntetések

Még kedd éjszaka tömegtüntetések és zavargások robbantak ki szerte a muszlim világban. Izrael gyors tagadó reakciója ellenére Libanonban, Tunéziában, és Törökországban is utcára vonultak az emberek, hogy Izrael ellen tüntessenek. 

A Hezbollah szerdát „a harag napjának” minősítette a kórházi robbanás miatt. 

Bejrútban a tömeg azt skandálta: „halál Amerikára és halál Izraelre”

A nyugati világban pedig New Yorkban és Torontóban is Izrael-ellenes tüntetéseket tartottak. Washingtonban a Fehér Ház előtt is több száz palesztin tüntető jelent meg. Várhatóan a következő napokban folytatódni fognak ezek a megmozdulások. 

Protest held in New York against Israeli attack on Gaza hospital
Tüntetés New Yorkban kedd este/Anadolu via AFP

Forrósodik a második front

Mindeközben a Hezbollah egyre sűrűbben lő Izraelre északról, amely erősíti az aggodalmakat, hogy felforrósodhat az északi front. 

A Hezbollah terrorszervezet szerda kora reggel Libanonból páncéltörő irányított rakétát lőtt ki az izraeli erőkre az észak-izraeli Shtula moszav közelében – számolt be a Times of Israel.

A támadás volt legalább a hetedik rakéta, amelyet az elmúlt 24 órában az északi határon fekvő városokra és katonai állásokra lőttek ki.

Az elmúlt napokban a határ mindkét oldaláról elmenekültek a lakosok. Izraelben az i24NEWS adatai szerint eddig közel félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát. Az IDF evakuálta a gázai határ menti települések lakóit, valamint az északi határ melletti 28 települést is. 

Izraeli katonák a Be'eri kibuc közelében (Photo by JACK GUEZ / AFP)

Késik a szárazföldi invázió

Kedden az IDF nemzetközi szóvivője olyan megjegyzést tett, amely kétségeket ébresztett az eddig biztosnak vélt gázai invázióval kapcsolatosan – írja a Jerusalem Post.

„Készülünk a háború következő szakaszaira. Még nem mondtuk meg, hogy mik lesznek azok. 

Mindenki a szárazföldi offenzíváról beszél. Lehet, hogy valami más lesz”

 – mondta Richard Hecht alezredes az újságírókkal tartott rendszeres tájékoztatóján.

Az izraeli hadsereg csapatai már napok óta várakoznak a gázai határon a bevonulási parancsra, azonban a hírek szerint Joe Biden látogatása miatt tovább halasztják a hadműveletet. 

Ahogy a Mandiner is megírta: a Walla portálnak nyilatkozó, meg nem nevezett izraeli katonai források bírálták a halasztást, azzal érveltek, hogy minden újabb óra a hadsereg ellen játszik, mert lehetővé teszi a Hamasz felkészülését az összecsapásokra.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Yassine Gaidi/Anadolu via AFP

 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mnmn
2023. október 18. 19:42
A palesztin Bucsa.
letsgobrandon-2
2023. október 18. 19:28
a szemita népek mindíg találnak okot az óbégatásra
Tommaso
2023. október 18. 18:29
A Gázai övezet déli részéről vajon kik lőtték rakétákkal Izraelt?? Egyszerű kérdés, CSAK Akitlosz és anti-szemita elvtársai nem tudják rá a választ, mindenki más - IGEN.
Tommaso
2023. október 18. 18:28
a HAMASZ feláldozta 500 honfitársát, csakhogy gyengítse a világ Izrael, a megtámadott Izrael iránti szimpátiáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!